Dollár
392,41 Ft
Euró
411,02 Ft
Font
476,45 Ft
Bitcoin
17,061 $

Svéd külügyminiszter: az Északi Áramlat szivárgását egy szabotázs akció okozhatta

Fotó: A dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én. MTI/AP/Dán fegyveres erõk
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elmondása szerint továbbra is gyűjtik az erre vonatkozó információkat, emellett „nem zárnak ki semmilyen okot, szereplőt vagy indítékot” sem.

Ann Linde svéd külügyminiszter nemrégiben megerősítette, hogy az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetékek szivárgását robbanások okozták, amely valószínűleg egy szabotázs akció következménye.

A Twitteren közzétett bejegyzésében kifejtette, hogy továbbra is gyűjtik az erre vonatkozó információkat, emellett „nem zárnak ki semmilyen okot, szereplőt vagy indítékot” sem – derül ki a TASS beszámolójából.

Korábban az Északi Áramlat-1 vezetéken két szivárgást figyeltek meg Bornholmtól északkeletre, míg egy másikat a 2-es rendszeren, Dueodde-tól délre, a dán energiaügynökség pedig arról tett jelentést, miszerint nagy mennyiségű gáz szivárgott a tengerbe.

Hétfőn a dán hatóságok arra kérték a hajókat és a repülőgépeket, hogy öt tengeri mérföldnél ne merészkedjenek közelebb az incidensek helyszínéhez, a svéd szeizmológusok pedig később közölték, hogy két robbanást is regisztráltak a közelben.