Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

A svájci külügyminisztérium megcáfolta Lukasenko állításait

Fotó: MTI/AP/BelTa pool/Sergei Sheleg
not image

Takács Petra

2021. május 27. - 10:20

A svájci külügyminisztérium szerdán közölte: nem tud semmiféle pokolgépes fenyegetésről, amely indokolhatta volna, hogy Fehéroroszországban Alekszandr Lukasenko elnök utasítására leszállásra kényszerítsék a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, amelynek fedélzetén egy fehérorosz ellenzéki aktivista utazott.

A svájci minisztérium hozzátette: ennek megfelelően nem is kommunikáltak a fehérorosz hatóságokkal hasonló ügyben.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Lukasenko szerdán a minszki parlamentben azt mondta: figyelmeztető üzenet érkezett Svájcból arról, hogy a Ryanair ír légitársaság szóban forgó járatának fedélzetén pokolgép van. A fehérorosz államfő első ízben reagált nyilvánosan a nemzetközi botrányt kavaró légi incidensre. Elmondta, hogy a fenyegető üzenetet megkapta egy időben a minszki, az athéni és a vilniusi repülőtér is.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre.

A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszágban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit barátnőjével együtt a leszállás után őrizetbe vettek. A leszállás és a repülőgép ellenőrzése után a bombáról szóló információ nem igazolódott. A fehéroroszországi Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított az ügyben.

A történtek nagy nemzetközi felzúdulást keltettek. Az Európai Tanács a hétfői csúcstalálkozóján úgy döntött, hogy megtiltja a fehérorosz légitársaságok járatainak az uniós légtér és az uniós repülőterek használatát. Az MTI azt írja, Brüsszel egyben azt ajánlotta az európai fuvarozóknak, hogy gépeik ne használják a fehérorosz légteret.