Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Súlyos kávéhiány van kialakulóban a koronavírus-járvány miatt

Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Egyesült Államok kávéellátása egyre inkább csökkenő tendenciát mutat, miközben az ára folyamatosan emelkedik, köszönhetően a globális gazdasági válságnak.

Az elmúlt néhány hónapban hatéves mélypontra került a kávéutánpótlás mértéke az USA-ban még úgy is, hogy Brazíliában 2019-ben rekord magas termést takarítottak be, ám a szárazság és a koronavírus-járvány megéreztette hatását az egy évvel későbbi eredményeken.

Soron kívül Nem kell aggódni, a következő napokban sem lesz hiány tojásból

Latin-Amerika exportja jelentősen visszaesett, a kávé piaci árának fluktuálása pedig párhuzamban állt azzal a tőzsdei jelenséggel, ami főként a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárásokkal volt összefüggésben.

A Bloomberg riportjából kiderült, hogy az arabica kávé és a kávébab importja 8,3 százalékos csökkenést mutatott februárban, ezzel történelmi minimumra került.

Mivel kevesebb a raktárakban rendelkezésre álló kávé mennyisége és a brazil termesztés is alábbhagyott az utóbbi hónapokban, ezért szakértők szerint az árak további szignifikáns emelkedésére lehet számítani.

A globális kávédeficit a 2021/2022-es szezonra 10,7 millió zsákra nőhet, ami a korábbi előrejelzésekkel szemben 2,7 milliós többletként fogható fel, ami végeláthatatlan károkat okozhat a brazil és az amerikai gazdaságban egyaránt.