Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,80 Ft
Euró
393,55 Ft
Font
467,47 Ft
Bitcoin
64,339 $

Súlyos kávéhiány van kialakulóban a koronavírus-járvány miatt

Az Egyesült Államok kávéellátása egyre inkább csökkenő tendenciát mutat, miközben az ára folyamatosan emelkedik, köszönhetően a globális gazdasági válságnak.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elmúlt néhány hónapban hatéves mélypontra került a kávéutánpótlás mértéke az USA-ban még úgy is, hogy Brazíliában 2019-ben rekord magas termést takarítottak be, ám a szárazság és a koronavírus-járvány megéreztette hatását az egy évvel későbbi eredményeken.

Latin-Amerika exportja jelentősen visszaesett, a kávé piaci árának fluktuálása pedig párhuzamban állt azzal a tőzsdei jelenséggel, ami főként a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárásokkal volt összefüggésben. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

A Bloomberg riportjából kiderült, hogy az arabica kávé és a kávébab importja 8,3 százalékos csökkenést mutatott februárban, ezzel történelmi minimumra került.

Mivel kevesebb a raktárakban rendelkezésre álló kávé mennyisége és a brazil termesztés is alábbhagyott az utóbbi hónapokban, ezért szakértők szerint az árak további szignifikáns emelkedésére lehet számítani.

A globális kávédeficit a 2021/2022-es szezonra 10,7 millió zsákra nőhet, ami a korábbi előrejelzésekkel szemben 2,7 milliós többletként fogható fel, ami végeláthatatlan károkat okozhat a brazil és az amerikai gazdaságban egyaránt.

Jelentősen visszaesett a falusi szálláskiadók forgalma

A falusi szállásokkal foglalkozók árat emelni már nem nagyon tudnak, ehelyett a modern világ vívmányait próbálják minél inkább bevinni a helyeikre.