Kávé segíthet a zsírégetésben

Fotó: Nathan Dumlao/Unsplash
Egészség/Életmód
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

A Journal of the International Society of Sports Nutrition hasábjain megjelent tanulmány szerint a kutatók célja, hogy meghatározzák, a kávéfogyasztás milyen hatással van a sportteljesítményre. Annak ellenére, hogy étrendkiegészítőként igen elterjedt a koffein, fogyasztásának előnyeiről eddig igen hiányos mennyiségű tudományosan megalapozott bizonyíték született csak. Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették Közismert, hogy […]

A Journal of the International Society of Sports Nutrition hasábjain megjelent tanulmány szerint a kutatók célja, hogy meghatározzák, a kávéfogyasztás milyen hatással van a sportteljesítményre. Annak ellenére, hogy étrendkiegészítőként igen elterjedt a koffein, fogyasztásának előnyeiről eddig igen hiányos mennyiségű tudományosan megalapozott bizonyíték született csak.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Közismert, hogy a reggel, éhgyomorra végzett edzés növeli a zsírégetés mértékét. Ennek azonban nincsen tudományos alapja, hiszen nem tudjuk, hogy a zsírégetés fokozódása annak köszönhető, hogy reggel végezzük a testmozgást, vagy annak, hogy hosszabb ideig nem táplálkozunk előtte

– magyarázta Francisco José Amaro-Gahete, a tanulmány vezető szerzője. 

Az EurekAlert! összefoglalója szerint a 15 felnőtt férfi részvételével elvégzett vizsgálatok szerint az aerob testmozgás előtt 30 perccel történő koffeinfogyasztás fokozza zsírégetést a napszaktól függetlenül. 

Az eredmények arra utalnak, hogy a koffeinbevitel a reggeli edzés előtt hasonló mértékűre növeli a zsígéretést, mint a délutáni órákban végzett, koffeinbevitel nélküli testmozgás. Így a koffeinfogyasztás és a mérsékelt intenzitású aerob mozgásforma kombinációja optimális módszer lehet azok számára, akik fokozni szeretnék a zsírégetést a testmozgás során.