Clouds
21 Budapest
Dollár
368,10 Ft
Euró
394,72 Ft
Font
451,88 Ft
Bitcoin
27,925 $

Mióta itt jártál:

A súlyos buszsofőrhiány miatt komoly változás jöhet a jogosítványoknál

TÉMÁK:
#változás
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Mivel hamarosan súlyos buszsofőrhiány léphet fel, két szakmai szervezet is követeli, hogy csökkentsék a korhatárt a jogosítványok esetében.

A Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetsége (IRU), valamint az Európai Személyszállítási Közlekedési Szolgáltatók Szövetsége (EPTO) nyílt levélben osztotta meg aggodalmait az Európai Unió soros svéd elnökségének, melyben rámutattak, hogy az EU közlekedési szektora súlyos buszsofőrhiánnyal néz szembe.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

Hangsúlyozták, 2026-ra ez az arány várhatóan megháromszorozódik, így sürgős megoldást követelnek. A vezess.hu jelentése szerint felhívták a figyelmet arra, hogy újra kellene gondolni az Európai Unió vezetői engedélyekkel kapcsolatos irányelveit, a hivatásos buszsofőrök alsó korhatárát pedig 18 évre kellene csökkenteni.

A buszsofőrökre vonatkozó minimuméletkor az Európai Unió legtöbb tagországában jelenleg 21 és 24 év között van, ez azonban masszív szakadékot jelent a szakmaválasztás és a középiskolai tanulmányi idő között.

Ahhoz, hogy csökkenthessék a hiányt, a korhatár 18 évre történő csökkentésére lenne szükség, így ugyanis nem kellene éveket várniuk azoknak, akik már középiskolai tanulmányaik befejeztét követően tudják, hogy a szakmában szeretnének elhelyezkedni.

A probléma azért is égető, mert jelenleg a buszsofőrök kevesebb mint 5 százaléka 25 évnél fiatalabb, és csak a korhatárcsökkentéssel lehetne elérni, hogy 2030-ra megduplázódjon a 25 év alatti buszsofőrök száma. A szervezetek becslési szerint a buszsofőrök iránti igény mintegy 20 százalékkal növekedhet a következő években, az utazási irodák forgalmának fellendülése nyomán.