Dollár
432,02 Ft
Euró
423,49 Ft
Font
482,76 Ft
Bitcoin
20,033 $

Teljes az összeomlás Sri Lankán, a tüntetők elfoglalták az elnök palotáját (videók)

Fotó: EPA/CHAMILA KARUNARATHNE
not image

Nagy Noel

2022. július 9. - 13:10

Sri Lankát teljesen derékba törte a koronavírus-járvány, az emelkedő energiaárak és hosszú évek elhibázott gazdaságpolitikája.

Ennek eredménye pedig a gazdaság teljes összeomlása és államcsőd lett, ami természetszerűen magával hozta a politikai káoszt is. Már hónapok óta zajlanak tömeges tüntetések az ázsiai országban, a rendőrökkel is többször összecsaptak a demonstrálók.

A demonstrálók szombaton is utcára vonultak, hogy Gotabaja Radzsapaksza elnök lemondását követeljék. A tüntetések azonban teljesen elszabadultak, a helyzet kicsúszott a rendőrség irányításából, a tüntetők ugyanis áttörték az elnöki palota előtt felhúzott kordont.

A könnygázzal és vízágyúval dacolva a tüntetők bejutottak az elnöki palotába, amelynek következtében Radzsapaksza el is hagyta a létesítményt – írja a Bloomberg. Az AFP hírügynökség is megerősítette ezt az értesülést, illetve telefonon az elnök személyes titkárja is.

Egyebek mellett civil jogi aktivisták, vallási vezetők és művészek voltak azon több ezer ember között, akik a fővárosban található elnöki palota előtt összegyűltek. Ranil Wikremeszinghe, Sri Lanka miniszterelnöke ezért rendkívül pártülést kezdeményezett, hogy megoldást találjanak a helyzetre.

Omalpe Szobita, Sri Lanka egyik legbefolyásosabb buddhista szerzetese és egyben a kormány egyik legfőbb kritikusa kiemelte, hogy a jelenlegi válság nem természeti katasztrófa vagy éhínség eredménye, hanem a rossz kormányzásé.

Sri Lanka a függetlensége óta a legsúlyosabb válságát szenvedi el napjainkban, csak az infláció 70 százalékot ért el egy hónapban. Gyakorlatilag mindenből hónapok óta hiány van, különösen súlyos a helyzet a gyógyszer és az üzemanyag tekintetében.

A gazdasági összeomlás mentén kirobbant tüntetésekkel a demonstrálók azt már elérték, hogy a Radzsapaksza-család legtöbb tagja lemondja, az elnök azonban ragaszkodik pozíciójához. Gotabaja azzal próbálta enyhíteni a feszültséget, hogy a régi ellenfelét, Wikremenszinghét jelölte ki miniszterelnöknek, miután májusban erőszakossá váltak az addigi békés tüntetések.

Pénteken a rendőrség kijárási tilalmat vezetett be a fővárosban, Colombóban, miután több ezer egyetemi hallgató vonult Rajapaszka rezidenciája elé. A demonstráló fiatalokat könnygázzal oszlatták, a kijárási tilalmat pedig másnap reggel feloldották.

A Sri Lanka-i kormány megpróbálta kitiltani a tüntetőket az elnöki rezidenciától, azonban a colombói bíróság ezt visszautasította. A demonstrálók végül bejutottak a palotába, innentől kérdéses, hogyan tovább.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.