Sör, bor vagy pálinka? Az alkoholtól nem lesz hatástalan a vakcina
Szakemberek egyöntetű véleménye szerint akkor is nyugodtan igényelhetjük a koronavírus elleni védőoltást, ha éppen fogyasztottunk alkoholt.
Miközben javában zajlik az oltási program világszerte, szakértők egyre többször gondolkodtak el azon a kérdéskörön, vajon az alkohol befolyásolhatja-e a vakcinák hatékonyságát.
Mivel célzott kutatást ezen a területen még nem végeztek el, ezért csak a meglévő tapasztalatok alapján lehet következtetni arra, pontosan milyen mértékben hat a védőoltások effektivitására a mértékkel történő alkoholfogyasztás, illetve a masszív alkoholizmus.
A CTV News megkérdezte Dr. Iris Gorfinkel torontói szakorvost és kutatót, aki elmondta, hogy a vakcinák emberi kísérletei alkalmával kizárólag józan önkénteseket toboroztak, ugyanis ha alkoholistákat is bevennének az ellenőrzésekbe, akkor a fellépő májkárosodások miatt fals eredmények születhetnének, nem beszélve a mellékhatásokról.
Gorfinkel kiemelte, az alkoholizmus vakcinától függetlenül rengeteg krónikus betegséghez vezethet, ezért az alapvető elváltozások megelőzését kellene előtérbe helyezni. Az orvos hozzátette, nem gondolná, hogy a sör, a bor vagy a pálinka rendszeres fogyasztása akadályozná az oltásokban található hatóanyagok effektivitását.
A szakértő figyelmeztetett, a koronavírus-fertőzés és az alkoholizmus kéz a kézben járhatnak, hiszen a megbetegedés sokkal nagyobb eséllyel végződhet tragédiával azoknál, akik alkohol hatására elhíztak, továbbá máj- és szívproblémákkal küzdenek.
Ami az alkohol és a vakcinák által kiváltott allergiás reakciók kölcsönhatását illeti, Gorfinkel hangsúlyozta, semmilyen kapcsolatot sem találtak a két tényező között:
„A több millió beadott Pfizer- és Moderna-vakcinák után az allergiás immunválaszok nagyon ritkának számítottak, melyeket az alkohol egyetlen esetben sem erősített fel.”