Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,28 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
57,362 $

Sokkoló dokumentumfilm mutatja be járvány fészkében uralkodó pokoli állapotokat

Amikor még februárban mindannyiunk számára távoli jelenségnek tűnt, a Hupej tartománybeli Vuhanban már az egészségügyi ellátórendszert sodorta az összeomlás szélére a koronavírus.

Vuhan, 2020. április 15. Védõöltözetet viselõ vasúti alkalmazottak között utazik mozgólépcsõn egy arcmaszkot viselõ utas, aki a kínai Vuhan városból érkezett egy pekingi vasútállomásra 2020. április 15-én. A Vuhanból érkezett utasoknak két hét karanténba kell vonulniuk a kínai fõvárosban. Az egész világra kiterjedõ koronavírus-járvány gócpontjának tartott Vuhan városban április 8-án oldották fel az új koronavírus miatt elrendelt vesztegzárat. MTI/EPA/Roman Pilipej
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Amikor még februárban mindannyiunk számára távoli jelenségnek tűnt, a Hupej tartománybeli Vuhanban már az egészségügyi ellátórendszert sodorta az összeomlás szélére a koronavírus.

Mindenki látod már legalább egy szívszorító jelenetsort a koronavírus-járvány ideje alatt, amely demonstrálta, mennyire káoszba tudja dönteni egy város vagy egy ország életét a betegség. Aki látta, örökké emlékezni fog azokra a képsorokra, melyeket Bergamóban, Madridban vagy éppen Vuhanban vettek fel. Soron kívül Belső vizsgálat indult Monoki Lehel és Sebők Vilmos viselkedése miatt a Liverpool győzelme után

A kimerültségtől összeomló ápolók, a fájdalomtól ordító betegek, a kórházi padlókon meghaló fertőzötteket, a gyásztól megroppanó családtagok, akik csak egy utolsó búcsút kívánnak venni a szeretteiktől – mind tragikus jelenetek, melyek a járvány egy-egy epicentrumaiban váltak mindennapos, traumatikus élményt okozva mindenkinek.

Két kínai filmkészítő pedig ezeket örökítette meg, a járvány kitörési helyén, Vuhanban. A film munkálatai mondhatni egyszerűek voltak: magukra húzták a teljes védőruhát, és kamerával útnak indultak a fertőzöttektől teljes mértékben túlterhelt városi kórházakba testközelből megörökíteni a járvány pusztítását.

A jövő hét hétfőn esedékes Torontói filmfesztiválon lesz a dokumentumfilm premiere, mely a „76 nap” nevet kapta, ami a vuhani teljes vesztegzár időtartamára utal. Ez lesz a legelső dokumentumfilm, amelyet a járvány témájában készítenek, de várhatóan egyáltalán nem az utolsó, ugyanis minden országnak megvan a maga tragikus fejezete a koronavírus nevű történetben.

A film készítését nem bonyolították túl, egy meglehetősen klausztrofóbisztikus stílusban készült, és csakis a könyörtelen valóság mutatja be a nézőknek, egyáltalán nem domináns sem a narráció, sem a kamera előtti interjúk léte. A felvételek a valóságra hagyatkoznak, amiket mind az orvosoknak, mind a betegeknek egyaránt át kellett élniük.

A két filmkészítő egy Los Angeles-i kínai filmrendezőnek, Hao Wunak küldte át a felvételeket, aki végül megalkotta a végső produkciót. Wu elmondása szerint az egyik filmkészítő a saját biztonsága érdekében nem adták ki a valós identitását, ám a felvételek, melyeket készítettek remekül bemutatják a világnak, hogy a járvány nulladik napján mekkora káosz uralkodott.

„Egy szörnyű, borzalmas élmény volt számukra a film készítése. Többször elájultak, mivel nagyon melegük volt. Néhány alkalommal az egyik filmkészítő majdnem belehányt a saját védőruhájába, ám ezt nem tehette, mert akkor kizavarták volna. A felvételek teljesen olyanok, mintha egy háborús övezetben készítették volna őket”

árulta el Wu az AFP-nek.

INDIA A TOMBOLÓ JÁRVÁNYHELYZET MEGFÉKEZÉSE ÉRDEKÉBEN HATALMAS MENNYISÉGŰ VAKCINÁT KÉSZÜL VÁSÁROLNI

Wu azt is hozzátette, meglehetősen ironikus helyzet, hogy a két kínai filmkészítő számára sokkal egyszerűbb volt megalkotni a filmet Kínában, mintha New Yorkban, a pandémia másik nagy gócpontjában próbálták volna, legfőképpen magánszféra-védelmi okok miatt.

A kínai származású Los Angeles-i filmrendező végezetül hozzátette, szerinte nem sok esély van arra, hogy Kínában is levetítsék a filmet. „Nagyon szeretném megmutatni Kínának, mert a COVID az egész nemzeti pszichében sebet ejtett. A helyzet viszont az, hogy nagyon büszkék a járvány legyőzésére, ennek ellenére viszont ez egy hatalmas trauma” – tette hozzá.