Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,70 Ft
Euró
395,98 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
61,266 $

Sok sérült a hatalmas japán földrengés után, de a vakcinák megmaradtak (videók)

Olyan erővel bírt a legutóbbi japán földrengés, hogy biztonsági okokra hivatkozva még a vonatokat is leállították.

Külföld
Author image

A T-800-as

Szerkesztő

Mint arról korábban beszámoltunk, Japánt egy jelentős erejű földrengés rázta meg, melynek epicentruma Fukushima prefektúrát érintette. A gyors reakció részeként az északkeleti vonalon közlekedő vonatokat is leállították, hogy elkerüljék a további katasztrófákat.

Eddig több mint száz sérültről tudni, akik közül többen is kórházi kezelésre szorultak. Az új nagy rengés tíz évvel azután történt, hogy egy hasonló földrengés, és az azt követő cunami az atomreaktor leolvadásához vezetett. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

A CNA egy 7,3 erősségű földrengésről beszél, ami nem sokkal szombat éjfél előtt rázta meg a lakosságot. Rengeteg ablak tört be a rengés miatt, ami egy földcsuszamlást is útjára indított, mely újabb károkhoz és sérülésekhez vezethetett.

A japán szakemberek napokon át tartó utórengésekre figyelmeztettek. Az első rengés olyan erővel bírt, hogy azt sok száz kilométeren keresztül is érezni lehetett, többek között Tokióban. Épületek százezreiben ment ki az áram, közvetlen a földrengés után, ami 23 óra 8 perckor következett be. Vasárnap reggelre már a legtöbb helyen helyreállt az áramellátás.

Ugyanakkor több ezer háztatás maradt víz nélkül, és a lakosoknak műanyag üvegekkel kellett sorba állniuk, hogy vízhez jussanak, amiket teherautókról osztogattak. A jó hírek közé tartozik, hogy az áramkimaradás nem érintette a pénteken befutott Pfizer-BioNTech szállítmányt, amikkel már megkezdették az oltásokat. A 400 000 adag vakcina hűtése továbbra is biztonságos keretek között történik.

További jó hír, hogy a rengés nem idézett cunamit, és egyetlen atomerőmű sem sérült meg. Az NKH azt mondja, hogy körülbelül 160 ml víz szivárgott ki a kiégett fűtőelemek medencéjéből a fukusimai Dai-Ni reaktorban, de az nem jelent veszélyt.

https://twitter.com/nhk_news/media

A földrengések elég gyakoriak Japánban, a világ egyik legszisztematikusabban aktív területeként tartják számon, és az ország okozza a Föld 6-os vagy annál nagyobb erősségű rengéseinek mintegy 20%-át, ami jelentős.