Soha nem tapasztalt drágulásra számíthatunk az élelmiszereknél
Embertelen módon elszálltak az árak, néhány hónap alatt bizonyos alapvető élelmiszerek 40-50, sőt akár 100 százalékot meghaladó mértékben is drágulhatnak.
A G7.hu hírportál riportjából kiderült, hogy a csomagolóanyagokon kívül a takarmányoknál és a gabonáknál is nagyon rossz a helyzet, ezáltal azt prognosztizálják, hogy a kenyér, a tej, a tojás, a hús, az ásványvíz és az üdítők egyaránt drágulhatnak majd.
A csomagolóanyag-gyártásban tapasztalható áremelkedés főként a világjárvány hatása, ám nem ez az egyetlen ok, ugyanis bár az üzemanyagok iránt valóban visszaesett a kereslet, a műanyagipar legfontosabb alapanyagai mégis a kőolaj-finomítás során kialakuló melléktermékek.
2020 végén és 2021 első negyedévében sorban álltak le az olyan gyárak, amelyek ezekből gyártanak különböző, már feldolgozottabb műanyagipari alapanyagokat – Európában már millió tonnában mérhető a kapacitáscsökkenés. A műanyagipari felbolydulásnak az ásványvíz és az üdítők mellett a tisztálkodó és tisztítószerekre, illetve a műanyagpoharas termékekre lehet például komolyabb hatása.
A húsipar számára mégsem a csomagolóanyagok áremelkedése, hanem a gabona és a takarmányok drágulása okozza a legnagyobb problémát. A kukorica, a búza, a zab és a szójabab ára több éves csúcson mozog, állattartásnál és a pékiparban pedig ezek a legfontosabb kiadással kapcsolatos tényezők.
Az elmúlt hetek során a Baromfi Termék Tanács többször is megemlítette, hogy az elkövetkező hónapokban áremelések várhatóak, és a kenyérre is hasonló előrejelzések vonatkoznak.
Az egyik pékség ügyvezetője a lap megkeresésére elmondta, a beszállítójuk az elmúlt négy hónapban kétszer is megemelte a liszt árát, így már 10 százalékkal drágult az egyik kulcsfontosságú élelmiszer, így ők is kénytelenek voltak árakat emelni.