Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,962 $

A globális chiphiány már minden ágazatot veszélyeztet

A fogyasztói árak egyre csak emelkednek, miközben a félvezetők hiánya lassítja a gyártást a Samsungtól egészen a Fordig.

Fotó: Flickr/Miro
Smart

Borbély Fanni

Szerkesztő

A fogyasztók áremelkedéssel szembesülnek és a TV-készülékektől és mobiltelefonoktól kezdve az autókon át a játékkonzolokig, míg a gyártók korábban soha nem látott termékhiánnyal néznek szembe, mivel a félvezetők globális hiánya egyre komolyabb problémát okoz globálisan.

A chip, a világ minden elektronikus eszközében használatos „agy” hiánya tavaly óta folyamatosan növekszik, s bár kezdetben csak az ellátás átmeneti késése okozott problémát mivel a gyárak leálltak, amikor a koronavírus-járvány először bekövetkezett, mostanra egy globális hiánnyal állunk szemben. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Bár a termelés lassacskán visszatér a normális kerékvágásba, a világjárvány miatt tapasztalt változó szokások által vezérelt új kereslet növekedése azt jelenti, hogy mostanra válságponthoz érkeztünk.

Az elektromos járművekbe fektető autógyártók, a tévék és otthoni számítógépek értékesítésének fellendülése, valamint új játékkonzolok és 5G-képes mobiltelefonok piacra dobása mind a keresletet vezérli.

Még a hatalmas Apple, a világ egyik piacvezető vállalata, egyben a világ legnagyobb félvezető-vevője, aki évente 58 milliárd dollárt költ a chipre, a hiány miatt kénytelen volt két hónappal késleltetni a sokat emlegetett iPhone 12 megjelenését.

A Ford nemrég törölte a műszakokat két autógyárban, és elmondta, hogy a nyereséget idén 2,5 milliárd dollárnyi csapás érheti el a chiphiány miatt, miközben a Nissan alapjáraton működik a mexikói és az amerikai üzemekben, míg a General Motors szerint 2 milliárd dolláros hiányra számíthat.

A múlt hónapban a Sony, amely más konzolgyártókkal együtt az elmúlt évben készlethiánnyal küzdött, kijelentette, hogy a félvezető-ellátás problémája miatt valószínűleg nem éri el az új PS5 értékesítési céljait ebben az évben. A Microsoft Xboxa szerint az ellátási problémák előrejelzését legalább az év második feléig folytatják.

A félvezetői válság legmarkánsabb példáját azonban a Samsung jelentette, amely az Apple után a világ második legnagyobb chip-vevője, a vállalat pedig a hét elején közölte, hogy a hiány miatt el kell halasztania csúcskategóriás okostelefonjának piacra dobását, annak ellenére, hogy ő maga egyben a világ második legnagyobb chipgyártója is.

Neil Campling, a Mirabaud média- és technológiai elemzője úgy reagált a hírre, hihetetlen, hogy a Samsung 56 milliárd dollárnyi félvezetőt ad el másoknak, és ő maga 36 milliárd dollárnyit használ belőlük, majd megállapítja, hogy késleltetnie kell saját termékeinek piacra dobását.

A Samsung vezérigazgatója, Koh Dong-jin, aki a mobil üzleti osztályát is vezeti, egy jelentős problémát emelt ki, mondván, hogy „komoly egyensúlyhiány” van abban, hogy kik kapnak a korlátozott chipkészletekből.

Az autógyártók, akik tavaly csökkentették a chip-megrendeléseket, miközben a járművek eladásai visszaestek, a sor végén találták magukat, amikor a piac fellendülésével megpróbálták újrarendezni azt. Az egész globális autóipar körülbelül 37 milliárd dollár értékű chipet vásárol, a legnagyobb szereplők, mint például a Toyota és a Volkswagen pedig több mint 4 milliárd dollárt költenek, ezzel pedig fontos szereplők a félvezető-beszállítók számára.

Úgy tűnik, hogy a chiphiány még egy ideig megmarad, sőt akár két évig is eltarthat, amíg a komplex félvezető-gyártó üzemek működésbe nem lépnek, bár a gyártók alig egy év alatt másodszor is jelentősen emelték az árakat.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.