Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,897 $

Szemeket az égre: hamarosan Magyarországon is látható lesz a sarki fény

Az idei évben több alkalommal is elcsíphetjük majd a lenyűgöző sarki fényt.

Fotó: Unsplash/Jon Anders Dalan
Világűr

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Infostart az Origo közlése nyomán számolt be arról, hogy 2024-ben több alkalommal is láthatjuk majd a sarki fényt, ráadásul nem is kell hozzá elutaznunk a távoli Norvégiába vagy Izlandra, ugyanis Magyarországról is megfigyelhetjük majd. Mint ismert, tavaly novemberben egy ritka jelenségnek lehettek szemtanúi az emberek Dél-Angliától egészen Szlovéniáig, amikor is bíborvörös színben pompázott az égbolt az északi fénytől.

A sarki fény egy naptevékenységnek köszönhető, különösen a napviharok egy típusának, a koronakidobódásnak. A jelenség során elektromos töltésű gázt és részecskéket bocsát ki az űrbe, melyeket mi az oxigén miatt javarészt zöld színűnek látunk, esetenként vörösnek; míg a nitrogén kék és lila színben pompázik.

A tudósok a múlt novemberi jelenség előtt közvetlenül egy nagy kitörést figyeltek meg a Nap felszínén, így előre tudták jelezni a geomágneses aktivitás kiugrását az azt követő napokra. A koronakidobódások a Nap mágneses terének instabilitására vezethetők vissza: amennyiben a Föld épp koronakidobódás irányába fekszik, úgy rendkívül erős mágneses viharok alakulhatnak ki, a Napból érkező nagy energiájú részecskék pedig a magnetoszférával ütközve komoly zavarokat okozhatnak az elektromos hálózatokban.

Mindez azt eredményezi, hogy még az alacsonyabb szélességi körökön is jelentősen megnő az északi fény felvillanásának valószínűsége: s épp ez történt tavaly novemberben is, amikor is a sarki fény szenzációs színskáláját egészen az olaszországi Pugliáig és a görögországi Közép-Macedóniáig lehetett látni.

A Nap 11 éves ciklusokon megy keresztül, melyben ingadozik a kitörési aktivitás szintje is. A legutóbbi, 25. ciklus 2019 decemberében napminimummal kezdődött, most pedig a maximum felé haladunk, mely a szakértők szerint 2024-re, 2025-re várható. Ennek eredményeképpen pedig idén nagy valószínűséggel Magyarország területéről is megfigyelhetjük majd a lenyűgöző égi jelenséget, elsősorban a tavaszi és az őszi napforduló idején.

Sokk Debrecenben, elhozta a 3 pontot a Mezőkövesd Dzsudzsákéktól

A kiesés elől menekülő Mezőkövesd váratlanul elhozta a 3 pontot a Debrecen otthonából az OTP Bank Liga aktuális fordulójában.