Saját űrvállalatot indított az Apple társalapítója

MTI/Mónus Márton
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 15. - 15:48

Steve Wozniak bejelentette, Privateer néven saját startupot alapít, ám egyelőre kérdéses, pontosan mi lesz majd a céljuk a vállalattal.

Egy rövid Twitter-poszt révén robbant a bomba, Steve Wozniak ugyanis egy videót csatolván a bejegyzés mellé ismertette, egy új privát űrvállalatot indít el, mellyel célja, hogy meghódítsák az univerzumot.

Egyelőre senki sem tudja, pontosan milyen pontos célokat tűzhettek ki, ám a névből és a videóból kiindulva elképzelhető, hogy nem az egyre intenzívebb űrversenyben kívánnak részt venni, hanem egyesítenék a nemzeteket és a cégeket annak érdekében, hogy egy közös projekt keretében biztosítsák a jövőt.

Azt sem tartjuk kizártnak, hogy egy hadiipari programról van szó, melynek révén speciális fegyvereket és hozzájuk kapcsolódó technológiákat fejleszthetnek ki, ezáltal megsegíthetik az amerikai hadsereget, bár ezek a feltételezések is csupán találgatások szintjén maradnak mindaddig, amíg ki nem derül, valójában mi az igazság.

A Privateer mérnökei akár a Hawaiin telepített AMOS védelmi és optikai rendszert is megerősíthetik, ezáltal az Egyesült Államok rendelkezhet a világ legerősebb elhárító megfigyelési hálózatával.

Wozniak egyébként meglepően aktív, tavaly például elindította az Efforce nevű, több milliárd dolláros piacterét, amelynek lényege, hogy környezetbarát projektek csereberéje révén zöldebb technológiák felé billentse a jövőbeli fejlesztéseket.