Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Saját magát segít lebuktatni a mesterséges intelligencia

Tűz ellen tűzzel kell harcolni – a deepfake 98 százalékát sikerült kiszűrni.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Smart

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A mesterséges intelligencia térnyerésének számos kockázata van, ebből az egyik kétségtelenül a deepfake, ami kép és hang formájában is a megtévesztés egyik legnépszerűbb eszközévé vált. Habár az idő előrehaladtával egyre kifinomultabb eszközökkel lehetett detektálni, végre igazi áttörés történhetett.

Egy új mesterséges intelligencia algoritmus ugyanis a deepfake 98 százalékát képes felismerni, Matthew Stamm, a Drexel Egyetem mérnöki docense pedig elmondta, hogy mi áll az ígéretes projekt mögött: Soron kívül Hiába az átoltottság, egyre nő a szamárköhögéses esetek száma

„Ahhoz, hogy egy detektáló program hatékony legyen, képesnek kell lennie arra, hogy azonosítsa a generatív AI-programok által hátrahagyott nyomokat” – vagyis teljesen másképp kell kezelnie a videót, mint a korábbi, képkockánkénti vizsgálatok alapján.

Az azonosításhoz nagy segítséget nyújtanak azok a digitális jelek is, melyekben olyan részletek rejlenek, amit az AI esetében nem lehet megtalálni – számolt be róla a Live Science.

Az új fejlesztés hét másik, mesterséges intelligenciával készült videókat felismerő rendszert múlt felül, melyek szintén 90 százalék fölötti hatékonysággal működtek – tehát a fejlesztések kimondottan jól haladnak.

Stamm szerint a generatív programok előretörése elárasztja a világot a félretájékoztatás céljából készülő videókkal, ezért is tartotta fontosnak, hogy még ennek bekövetkezte előtt megtalálják a lehetséges ellenszert.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.