Dollár
429,48 Ft
Euró
415,31 Ft
Font
464,44 Ft
Bitcoin
19,423 $

Rusvai: nem biztos, hogy az omikron fertőz újra, hanem valamelyik alvariáns

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. május 11. - 15:34

Rusvai Miklós vírusszakértő megosztotta, mit érdemes tudni a koronavírussal való újrafertőződésről.

Rusvai Miklós virológus a Ripostnak adott interjújában tisztázta a legégetőbb kérdéseket a koronavírussal történő újrafertőződés kapcsán, de azt is elárulta, hogy mire érdemes készülnünk, ha pár héttel a gyógyulás után újra elkapjuk a koronavírus-fertőzést.

Soron kívül 17-en vesztették életüket egy étteremben kitört tűz miatt Északkelet-Kínában

A szakember kiemelte, nem biztos, hogy a mára dominánssá vált omikron fogja újrafertőzni az embert, hanem annak valamely alvariánsa, netán egy olyan más típusú vírus, mely kifejezetten hasonló tüneteket okoz, mint a koronavírus.

“Gyakran nem vizsgálják, mi okozza a tüneteket. Megeshet, hogy a beteg a koronavírushoz hasonló tünetek észlel magán, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy az okozza a betegséget. Hiszen az omikron többnyire már csak náthaszerű, felső légúti tüneteket okoz, és ilyet tucatnyi vírus képes produkálni”.

Rusvai azt is tisztázta, hogy mi alapján győződhetünk meg arról, hogy valóban a koronavírussal fertőződtünk-e meg, vagy sem:

“Ezt kizárólag tesztekkel lehet bizonyítani. Erre alkalmasak a házilag is elvégezhető gyorstesztek, melyek a nyálból, orrváladékból kimutatják a koronavírust. A legmegbízhatóbb természetesen a PCR vizsgálat, de ez manapság már pénzbe kerül, a háziorvos már nem rendelheti meg az ingyenes tesztelést”.

A szakember a náthaszerű tünetek megjelenése, illetve a megfelelő védekezés kapcsán elmondta, a már jól bevált sok évtizedes tapasztalat nagyban segíthet abban, hogy azonosítsuk a betegséget, a következő tanács pedig kifejezetten nagy segítséget nyújthat a szülőknek:

“Mindenképpen célszerű otthon maradni, illetve a gyerekeket otthon tartani. Segít a pihenés, az ágynyugalom, a sok folyadék (víz, tea stb.), illetve a könnyű, vitamindús ételek fogyasztása, a helyes táplálkozás. A családon belül a fertőzés átadása valószínű, de legalább a tágabb környezetet kíméljük meg tőle”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.