Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,784 $

Rusvai: nem biztos, hogy az omikron fertőz újra, hanem valamelyik alvariáns

Rusvai Miklós vírusszakértő megosztotta, mit érdemes tudni a koronavírussal való újrafertőződésről.

...svg content...Fotó: Twenty20
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Rusvai Miklós virológus a Ripostnak adott interjújában tisztázta a legégetőbb kérdéseket a koronavírussal történő újrafertőződés kapcsán, de azt is elárulta, hogy mire érdemes készülnünk, ha pár héttel a gyógyulás után újra elkapjuk a koronavírus-fertőzést.

A szakember kiemelte, nem biztos, hogy a mára dominánssá vált omikron fogja újrafertőzni az embert, hanem annak valamely alvariánsa, netán egy olyan más típusú vírus, mely kifejezetten hasonló tüneteket okoz, mint a koronavírus. Soron kívül Folyamatosan melegszik a Balaton vize, valahol már csaknem 23°C-os

„Gyakran nem vizsgálják, mi okozza a tüneteket. Megeshet, hogy a beteg a koronavírushoz hasonló tünetek észlel magán, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy az okozza a betegséget. Hiszen az omikron többnyire már csak náthaszerű, felső légúti tüneteket okoz, és ilyet tucatnyi vírus képes produkálni”.

Rusvai azt is tisztázta, hogy mi alapján győződhetünk meg arról, hogy valóban a koronavírussal fertőződtünk-e meg, vagy sem:

„Ezt kizárólag tesztekkel lehet bizonyítani. Erre alkalmasak a házilag is elvégezhető gyorstesztek, melyek a nyálból, orrváladékból kimutatják a koronavírust. A legmegbízhatóbb természetesen a PCR vizsgálat, de ez manapság már pénzbe kerül, a háziorvos már nem rendelheti meg az ingyenes tesztelést”.

A szakember a náthaszerű tünetek megjelenése, illetve a megfelelő védekezés kapcsán elmondta, a már jól bevált sok évtizedes tapasztalat nagyban segíthet abban, hogy azonosítsuk a betegséget, a következő tanács pedig kifejezetten nagy segítséget nyújthat a szülőknek:

„Mindenképpen célszerű otthon maradni, illetve a gyerekeket otthon tartani. Segít a pihenés, az ágynyugalom, a sok folyadék (víz, tea stb.), illetve a könnyű, vitamindús ételek fogyasztása, a helyes táplálkozás. A családon belül a fertőzés átadása valószínű, de legalább a tágabb környezetet kíméljük meg tőle”.

Karácsony Gergely egyvalakinek külön köszönetet mondott

Egyvalakinek különösen nagy hálával tartozik Karácsony Gergely, aki őszintén beszélt erről egy nyílt posztban.