Rossz hírek érkeztek az egyik ígéretes vakcina koronavírus-mutációkkal szembeni hatásáról

Veszprém, 2021. március 4. A Moderna koronavírus elleni vakcináját készítik elő oltáshoz Szeles Réka veszprémi háziorvos Táncsics Mihály utcai rendelőjében 2021. március 4-én. MTI/Vasvári Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021.március.5 - 20:49

A Sinovac Biotech kínai gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett vakcina a legújabb tanulmányok alapján korántsem nyújt akkora védelmet a brazil covid-variánssal szemben, mint azt korábban gondolták.

Az új koronavírustörzsek felbukkanása és intenzív terjedése miatt a biotechnológiai cégek világszerte azon dolgoznak, hogy egy módosított megoldással elejét vehessék a fertőzések további burjánzásának.

A Reuters tudósításából kiderült, hogy a Sinovac CoronaVac névre keresztelt védőoltása nem nyújtott kellő védelmet a koronavírus brazil változatával szemben. Egy kutatás során összesen nyolc beoltott önkéntes vérplazmáját elemezték ki, és rájöttek, hogy a P.1 mutációt képtelen volt a kísérletben résztvevő személyek immunrendszere semlegesíteni.

Mindezek alapján a brazil São Pauló-i Egyetem, valamint az amerikai Washington Orvosi Egyetem kutatói megállapították, hogy a P.1 vírus ki tudja kerülni a neutralizáló antisejteket, tehát a CoronaVac vakcina korántsem annyira hatékony, mint azt előzetesen feltételezték.

A CoronaVacot főként Kínában, Brazíliában, Indonéziában és Törökországban használják országszerte a lakosság beoltására.

Habár a kutatás során bebizonyosodott az újrafertőződés veszélye is, az oltóanyag más mechanizmusokat szintén beindíthat az emberi immunrendszerben, ezáltal az antitesteken kívül jótékony hatással lehet a szervezetre, csökkentve a betegség súlyos kórlefolyásának esélyét.