Rövidesen bergamói állapotok jöhetnek Romániában, egyre súlyosabb a járvány

Védõmaszkot és arcpajzsot viselõ egészségügyi dolgozók ellátnak egy beteget a koronavírus-fertõzöttekkel foglalkozó intenzív osztályon egy bergamói kórházban 2020. november 3-án. MTI/ANSA/EPA/Filippo Venezia
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 26. - 18:48

Az orvosok már attól tartanak, hogy rövidesen bergamói állapotok fognak uralkodni az országban, Iaşiban például éjszaka sorában álltak a mentők a kórház épülete előtt.

A hatóságok már egy ideje próbálják tudatosítani a lakosságban, hogy a jelenlegi átoltottsági szint egyáltalán nem elég ahhoz, hogy megfékezzenek egy súlyosabb járványhullámot, most azonban beütött a valóság, az egészségügyi dolgozók pedig a legrosszabbtól tartanak.

Az iaşi kórházban kizárólag olyan betegekkel foglalkoznak, akiket a mentők súlyos állapotban szállítanak be a fertőzéssel. A Főtér értesülései szerint az ügyeletes orvosok 80 beteget vizsgáltak meg, 40 embert pedig be is utaltak a kórházba. A legaggasztóbb, hogy Florin Roşu orvos-igazgató szerint a súlyos betegek 99 százaléka nem oltatta be magát.

Sajnos a többi román kórházban is hasonló a helyzet, Vasile Cepoi, a Iaşi megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője pedig tudatta, ha nem marad szabad ágy az intenzíven, dönteniük kell, hogy kit mentenek meg, és kit nem.

A Iaşi mentőszolgálat munkatársai rendkívül leterheltek, éjjel-nappal dolgoznak és óránként legalább 20 riasztást kapnak – már most kapacitásuk végét járják, ki tudja, mi lesz ha ennél is súlyosabb lesz a járvány.