Repültek a régi autók Barcelona belvárosából

not image

Kolláth Benjámin

2020. január 6. - 14:40

A spanyol város ettől a lépéstől reméli, hogy 2002 óta először a határérték alá tudják szorítani a levegő nitrogén-monoxid tartalmát.

Az új év első napjával Barcelona sok lakosának rossz hírek is érkeztek, mivel a hatóságok a város utcáinak nagy részéből kitiltották az öreg autókat. Akik 2000 előtt gyártott benzines, vagy 2006 előtt regisztrált dízeles darabokat használnak, többé nem hajthatnak be velük a város 102 négyzetkilométeres területén létrehozott 59,5 négyzetkilométeres tilalmi zónába, írja a The Times.

A tiltás hétköznap reggel 7 és este 8 között van érvényben, az azt megszegők pedig 100-150 eurós (30-45 ezer forintos) bírságra számíthatnak. Mivel sokan még nincsenek tudtában a szabálynak, 2020 első három hónapjában csupán figyelmeztetéseket osztanak ki abban az esetben, ha a nemrég telepített 150 kamera egyike nyakon csíp valakit.

A futárok, illetve azok, akik tudják bizonyítani, hogy jövedelmük évi nyolcezer euró (2,5 millió forint) alatt van, 12 hónapig mentességet kapnak a szabálytól. A Spanyolországon kívülről érkezőknek külön engedélyt kell kérniük a várostól, hogy itt vezethessék régi autóikat.

A polgármesteri hivatal szerint közel 50 ezer járművet érint majd az intézkedés naponta, és ez jövőre növekedni fog, mivel a régebbi kamionok, furgonok és buszok sem léphetnek majd be a kijelölt területre.

Barcelona már 2002 óta képtelen tartani az Európai unió által kijelölt egészségügyi határértékek alatt a levegő nitrogén-monoxid tartalmát. 2010 és 2017 között 424 ember halálát okozta a levegő minősége a város egészségügyi szervezete szerint.