Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Évtizedek óta nem esett annyi hó Kaliforniában, mint most

Fotó: Szakadó hóesésben araszolnak autók a Utah állambeli Salt Lake Cityben 2023. február 22-én. Az Egyesült Államok északi részét sújtó erős havazás miatt több városban megbénult a közlekedés, utakat zártak le és zárva tartanak az iskolák, valamint a legtöbb üzlet. MTI/AP/The Salt Lake Tribune/Francisco Kjolseth
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy szakértő szerint mindez nem nevezhető meglepőnek az éghajlatváltozás miatt, illetve arra számít, hogy az elkövetkező években egyre több ilyen eset lesz.

Dr. Dan Mcevoy kutató szerint évtizedek óta nem esett annyi hó Kaliforniában, mint most, ám ez amiatt is ritkaságnak számít, mert az USA egyik legnépesebb államában általában meleg és száraz szokott lenni az időjárás.

Soron kívül Kemény fagyok után ismét 20 fok következik

Egy másik kutató, Greg Pierce hozzátette, mindez nem nevezhető meglepőnek az éghajlatváltozás miatt, illetve arra számít, hogy az elkövetkező években egyre több ilyen eset lesz – derül ki a The Guardian beszámolójából.

„Ez határozottan a legerősebb vihar, amit az elmúlt évek alatt tapasztaltunk”

– ismerte el Eric Boldt meteorológus, hozzátéve, hogy a San Francisco-i hőmérséklet rekordalacsony szintre süllyedt, egy évszázada most először.

Majd kifejtette, az utóbbi időben tomboló viharok miatt „történelmi mennyiségű” hó hullott a régióban, péntek délutánra pedig több mint 100 ezer otthonban vagy üzletben ment el az áram, illetve egyes helyeken utakat is le kellett zárni.

Mindemellett az is ritkaságnak számít, hogy a híres Hollywood felirat tetején vastag hóréteg alakult ki, San Diegóban pedig most először, míg Los Angelesben immár másodszor (utoljára 1989-ben) adtak ki riasztást hóvihar miatt.