Új rendszer érkezik adóelkerülés ellen, bezárul egy fontos kiskapu az építőiparban

Twenty20
not image

Takács Petra

2021. szeptember 28. - 09:49

A kormány az illegális foglalkoztatás és az adóelkerülés ellen építőipari felügyeleti és adatszolgáltató rendszert alakíthat ki, amellyel az állami beruházásokon kívül a magán- és családi építkezéseket is figyelni fogják.

Nagyon fontosnak tartja az Orbán-kormány a gazdaság kifehérítését, amelynek terén kimagasló eredményeket ért el. Ezt szolgálja az online pénztárgépek 2014-es bevezetése, amelyet 2015-ben az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer kiépítése követett – írta a Magyar Nemzet.

Jövő év januárjától kezdődően új elemmel bővül a sor, ugyanis élesedni fog a Nemzeti építőipari felügyeleti és adatszolgáltató rendszer. Gyutai Csaba építésgazdasági intézkedések összehangolásért felelős kormánybiztos a lapnak adott interjújában kiemelte, fontos, hogy az ágazatban szabályozott és tiszta viszonyok legyenek:

Ezért az elmúlt időszakban a kormány több olyan intézkedést is hozott, amely segítette csökkenteni a termékhiányt és mérsékelni az áremelkedéseket. Az új szabályozás ehhez kapcsolódva szolgálja a szektor tisztulását, fehéredését. Jelenleg a munkaerő törvényes alkalmazását az adóhivatal, a foglalkoztatási hatóság és az építésfelügyelet is jogosult ellenőrizni. Az új rendszernek köszönhetően nyomon lehet majd követni, hogy ki és mikor lép be egy munkaterületre, ahogyan azt is, hogy ki távozik onnan.”

A kormánybiztos hozzátette, szükséges volt új szabályozást bevezetni az építőipar területén, és bár nem jellemző az adófizetés elkerülése, mert a hatóság sok mindenre rálát, ezzel együtt a feketefoglalkoztatásra még akadtak példák.

Az új szabályozás a közbeszerzéssel érintett, tehát alapvetően az állami, hétszázmillió forint értéket meghaladó beruházásokra érvényes, a magán-, illetve a családi beruházásokat a változás nem érinti” – figyelmeztetett Gyutai.