Cégtörlési „cunami” indult az építőiparban

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 23. - 19:04

Miközben az elmúlt években a 2010-es csúcs közelébe, 60 ezer fölé nőtt az építőipari vállalkozások száma, a kényszerítési eljárások hatására cégtörlési bumm várható.

Petrics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője a Pénzcentrumnak adott interjújában elmondta, továbbra is forrong az építőipar, egyszerre rángatják az ágazatot a világpiaci áremelkedések, a kormányzati szabályozások és a kereslet hullámzása.

A szakember hozzátette, az építőipar mindig is az egyik legturbulensebben változó gazdasági szektor volt, és ez halmozottan igaz napjainkra. 2021 augusztusában 478 cégalapítás és csupán 91 cégtörlés került közzétételre az építőiparban, melynek következtében 61 ezer fölé mászott a működő építőipari társas vállalkozások száma Magyarországon, melyre utoljára körülbelül 10 éve volt példa.

Az áremelkedésekért főként a koronavírus-járvány miatt leállított gyárak, logisztikai fennakadások, valamint a szállítási díjak emelkedése okolható, ezeken felül a piac kiszámíthatatlansága is fontos tényező.

A gazdasági és szabályozási folyamatok eredményeképpen az elmúlt években fokozatosan csökkent a cégtörlések száma a magyar építőiparban, de ez a trend már nem fog sokáig tartani” – magyarázta Petrics Richárd.

A cégtörlési hatások eredőjeként augusztusban csupán 91 építőipari társas vállalkozás került törlésre, és ilyen havi cégtörlési érték utoljára a 90-es évek elejére volt jellemző, azonban az induló eljárásszámok már más képet festenek – emelte ki.

Ahogy a korábbi években is, jelenleg is az építőipar az egyik leggyorsabban változó szektor céginformációs adatok tekintetében, magas cégfluktuációval, ellentétes rövid és hosszú távú trendekkel. A piac normalizálódására és az állami szerepvállalás normál szintre csökkenésére még vélhetően egy ideig várni kell, így az év végéig hátralévő időszak még a korábbi éveknél is nehezebben kiszámítható lesz az ágazat szereplőinek – írta a lap.