Rekordot döntött Hollandiában az új fertőzöttek száma

Fotó: Chait Goli/Pexels
not image

Takács Petra

2021.április.23 - 00:41

9648 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Hollandiában csütörtökön, két hete folyamatosan emelkednek a számok.

A járványügyi mutatók újra meredeken emelkednek Hollandiában, a szerdai nyolcezret is meghaladó új koronavírus-fertőzéses eseteket követően az elmúlt 24 óra alatt több mint kilencezer fertőzöttet regisztráltak az országban – közölte az illetékes holland közegészségügyi intézet csütörtökön.

A holland hatóság beszámolója szerint a regisztrált új fertőzöttek száma közel 1130 esettel haladta meg az előző napi adatokat csütörtökön 9648 volt, ez közel két hete folytatódóan emelkedő tendenciáról árulkodik. A szerdai adat 13 százalékkal magasabb az egy hete feljegyzett számoknál.

A kórházakban koronavírussal kezeltek száma az előző naphoz képest szintén emelkedést mutat, csütörtökön 2682 embert ápoltak különböző hollandiai kórházakban, míg számuk szerdán 2614 volt. A holland kórházak csaknem 40 százaléka túlterhelt, a koronavírusos betegek kezelése érdekében még az úgynevezett kritikus gyógykezelések számát is csökkenteni kellett. Kritikus gyógykezelésnek az számít, amikor hat héten belül beavatkozást kell végezni a betegen annak érdekében, hogy elkerüljék a visszafordíthatatlan egészségkárosodást – magyarázták. Hozzátették: az alapellátás szintén késedelmet szenved a kórházakra nehezedő nyomás miatt. Minden negyedik holland kórház szünetelteti a rutinműtéteket és a nem feltétlenül szükséges kezeléseket – mondták.

Beszámoltak arról is, hogy a 17,2 millió lakosú országban az ez idáig beadott védőoltások száma csütörtökön elérte a 4,8 milliót.

A járvány kezdete óta 16 965-en haltak meg a koronavírus szövődményeiben, az igazolt fertőzéses esetek száma jelenleg 1 417 772 Hollandiában.