Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,052 $

Régészek ősi sziklarajzokat fedeztek fel Brazíliában

A szimbólumok között vannak emberi és állati lábnyomok, valamint égitestekre emlékeztető formák.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Dél-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

A brazil örökségvédelmi intézet (IPHAN) régészei 16 új, sziklarajzokat tartalmazó lelőhelyet fedeztek fel a közép-brazíliai Jalapão régiójában – számolt be a 24.hu a Heritage Daily-re hivatkozva. A brazil kulturális minisztérium sajtóközleménye alapján a lelőhelyek mintegy 2000 évesek, a korabeliek emberi és állati nyomokat ábrázoltak a sziklákon.

Az egyik régész, Rômulo Macedo azt mondta, hogy a szimbólumok között vannak emberi lábnyomok és állatok, például szarvasok és vaddisznók lábnyomai, valamint égitestekre emlékeztető formák. A cikkben megjegyzik: a korábbi bizonyítékok alapján az emberek mintegy 12 ezer éve jelentek meg Jalapão régiójában.

Ám a gazdag történeti múlt ellenére eddig viszonylag kevés leletet tártak fel a területen. Hozzáfűzik: a kutatók azt feltételezik, hogy a korai embereket a régió egyedülálló bioszférája vonzotta a környékre, a térséget trópusi szavanna, kiterjedt homokdűnék és látványos sziklaformációk jellemzik.

Az erózió, a vandalizmus, az erdőirtással kapcsolatos tevékenységek, valamint az erdőtüzek komoly fenyegetést jelentenek a régió lelőhelyeire, az IPHAN ezért kampányt folytat az örökségvédelem megerősítéséért – írják. Korábban arról is beszámoltunk, hogy ősi épület maradványaira bukkantak a tenger mélyén Olaszországban.

A romot illetően a szakértők úgy vélekednek, hogy egy Zeusz tiszteletére állított templom része lehetett. De azt is megírtuk, hogy tavaly két templom és egy áldozati gödör maradványait tárták fel régészek Németország északnyugati részén, egy ókori római katonai tábor helyszínén. Ez volt az első alkalom, hogy templomokat találtak egy római hadsereghez köthető helyszínen.

Xavi megerősítette, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de vissza akar térni

Xavi nem kertelt, és elárulta, hogy Laporta, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de továbbra is a Barca szurkolója marad.

Beszakadt az úttest egy teherautó alatt Csepelen

Furcsa baleset történt Budapesten, Csepelen, ahol egy beszakadt úttest miatt kell intézkedniük a hatóságoknak.