Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,46 Ft
Euró
391,42 Ft
Font
465,77 Ft
Bitcoin
63,625 $

Rákkeltő anyagok szivárognak ki a műanyag palackokból egy új kutatás szerint

A PET-palack nem csupán a környezetet károsítja, hanem az emberi szervezetet is.

...svg content...Fotó: unsplash
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Aggasztó összefüggéseket fedeztek fel kínai tudósok a PET-palackok és a hosszan tartó napsütés között, állításuk szerint ugyanis a kitettség rákkeltő anyagokat választ ki a műanyagból, melyek a palack tartalmából is kimutathatók.

A szóban forgó vegyi anyagok az úgynevezett illékony szerves vegyületek, más néven VOC-k. Ezek általában szobahőmérsékleten elpárolognak, és számos termékben, például festékekben, tisztítószerekben, oldószerekben és üzemanyagokban is megtalálhatók. Soron kívül Magyar Nagydíj: jön az ingyenes szurkolói autóbuszjárat a Volánbusztól

A VOC-k a műanyagok összetevői között is szerepel – például az élelmiszer- és vizes palackok csomagolásában. Ezek közül nem mindegyik káros ugyan, ám akadnak közöttük olyanok is, melyek hosszabb távon rákkeltő hatásúak.

A kutatók szerint a vegyi anyagokat felszabadító folyamat az úgynevezett fotodegradáció, amely során a műanyag magára a fényre, nem pedig a hőre reagálva bomlik le. Nem ez az egyetlen tanulmány, amely a műanyag palackok veszélyeire rávilágított.

Korábbi kutatások azt bizonyították, hogy amennyiben a vizet csak egy napig is PET-palackban hagyjuk a napon, több száz vegyi anyag szivároghat az italba, köztük hormonális zavarokat okozók is – írja a BGR.

Elvetélt magzatát és a méhlepényt is magával vitte egy nő a Semmelweis klinikáról

A nő állítása szerint világítás és szappan nélküli mosdóban szülte meg halott magzatát a Semmelweis klinikáján.