Rakéta-hajtóanyaggá változtathatják a marsi levegőt a jövő űrhajói

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 26. - 19:20

Korszakalkotó trükköt fejlesztettek ki tudósok, melynek révén elérhető, hogy a marsi atmoszférában lévő részecskéket rakéták hajtóanyagává konvertálják.

Egy speciális reaktor segítségével realizálható a Mars légkörében lévő szén-dioxid gáz metánná és etilénné történő átalakítása, így lényegében bioüzemanyaggá változtathatóak a vörös bolygón található üvegházhatású légnemű anyagok – olvasható a Phys.org magazin beszámolójában.

A Nemzetközi Űrállomáson egyébként már régóta használnak hasonló technológiát, az ISS-en ugyanis az elhasználódott levegőt üzemanyaggá konvertálják, a Cincinnati Egyetem kutatói azonban rátettek még egy lapáttal az eljárásra, és egy olyan módszert alkottak meg, melynek köszönhetően egyenesen rakéta-hajtóanyaggá varázsolhatók az atmoszférában bolyongó elemek.

Jingjie Wu, a technológia megálmodója elmondta, úgy kell az egészet elképzelni, mintha egy töltőállomást hoznának létre a Marson, amellyel szén-dioxidot pumpálhatnak az űrhajókba, később pedig metánt bocsáthatnak ki magukból, ami a vörös bolygó atmoszféráját már nem károsítja.

Ha sikerülne nagyobb léptékben is bebizonyítani a módszer alkalmasságát, akkor könnyen lehet, hogy akár felére csökkenthetik a jövőbeni Mars-missziók hordozórakétáinak üzemanyag-kapacitását, ami rendkívül jól jönne, mivel a jelenlegi módszerekkel nehéz pótolni az előrehaladáshoz szükséges energiát.

Mivel az új eljárás során metán keletkezik szén-dioxidból, ezért a Földön kizárt, hogy használhatjuk, hiszen több kárt okoznánk vele, mint amennyit megszüntetnénk a dekarbonizáció során.