Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,64 Ft
Euró
391,93 Ft
Font
466,47 Ft
Bitcoin
66,468 $

Valóban veszélyes lenyelni a rágógumit? Itt a válasz

Egyszerű mítosz, vagy valamennyi igazságtartalma is van? Két szakértő is elmondta a véleményét.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Ha visszagondolunk a gyermekkorunkra, minden bizonnyal többeknek is eszébe juthat az, amint szülei vagy nagyszülei arra figyelmeztették, hogy semmiképp se nyelje le a rágógumit, ugyanis állítólag hét évbe telik megemészteni. Az viszont kérdéses, van-e ennek bármennyi igazságtartalma, vagy csak egyszerű mítoszról van szó. Ezért a LiveScience úgy döntött, utána jár a dolognak, s a rövid válasz a kérdésre tulajdonképp az, hogy nem 7 évig tart az emésztés – szúrta ki a cikket a 24.hu.

Egészen pontosan semennyi ideig nem tart, ugyanis a rágógumi mesterséges anyagokból készül, amelyek nem megemészthetők a szervezet számára. Egy dietetikus elmondása alapján a normális ételekhez hasonlóan 40 órába telik, amíg átjut az emésztőrendszeren, és a székletbe kerül a rágógumi. Ez rendszerint egyben halad át a bélcsatornán, és hasonlóan, mint a kukoricadarabok, egyben is távozik – magyarázzák. Soron kívül Hiába az embercsempészek elengedése, továbbra is túlzsúfoltak a hazai börtönök

Egy gasztroenterológus hozzátette: kis mennyiségben nem okoz komoly bajt a rágó lenyelése, de nagy mennyiségben hányáshoz, székrekedéshez, hasi puffadáshoz és fájdalomhoz, valamint a székletürítési szokások megváltozásához vezethet. Ritka esetekben pedig bélelzáródást is okozhat – jegyezte meg. A Pediatrics folyóirat 1998-as cikkében három olyan esetről is beszámoltak, amikor a gyermekeknél nyelőcső- vagy béltraktus-elzáródás alakult ki rágógumi lenyelése után.

A Respiratory Medicine Case Reports folyóirat 2020-as jelentése szerint még arra is volt példa, hogy egy tinédzsernek napokig elzáródott a felső légútja, miután lenyelt egy rágógumit. De a gasztroenterológus még azt is fontosnak tartotta kiemelni: figyeljünk rá, hogy a cukormentes rágókban gyakran megtalálható szorbit fogyasztását se vigyük túlzásba, mivel annak lenyelése emésztési problémákat, főként hasmenést okozhat, ugyanis vizet von be a belekbe.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy teljesen másképp működhet a boldogsághormon, a tanulásban is kiemelkedő szerepet játszhat. Azonban a jutalmazó eseményeknél is ugyanúgy aktiválódik, de nagyon nem mindegy, hogy milyen mértékben. Emellett arra is kitértünk, hogy egy népszerű édesítőszer komoly veszélyt jelenthet az egészségre: egy friss tanulmány szerint 1000-szeresére emelheti a vér glükózszintjét a xilit, de vérrögképződést is előidézhet, ami stroke-ot vagy szívrohamot okozhat.

Akár családtagok is taníthatják majd a vezetést az új KRESZ-szabályok szerint

A Közlekedési Minisztérium új javaslatokat dolgoz ki a KRESZ megújítására, melyek között ott szerepel a családtagok által végzett vezetésoktatás lehetősége és az utánképzési rendszer átalakítása is.

Elutazott Párizsba a magyar úszóválogatott, Milák viszont nem tartott velük

A szövetségi kapitány mondta el, hogy a 200 méteres pillangóúszás olimpiai bajnoka miért maradt itthon egyelőre.

Hiába az embercsempészek elengedése, továbbra is túlzsúfoltak a hazai börtönök

Annak ellenére, hogy több mint 2000 külföldi embercsempészt engedtek szabadon, a magyar büntetés-végrehajtási intézetek kapacitása továbbra is teljes kihasználtságon van.