Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,763 $

Újabb népszerű édesítőszerről derült ki, hogy komoly veszélyt jelenthet az egészségre

Egy friss tanulmány szerint 1000-szeresére emelheti a vér glükózszintjét a xilit, de vérrögképződést is előidézhet, ami stroke-ot vagy szívrohamot okozhat.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy friss, a European Heart Journal folyóiratban publikált tanulmány megállapítása szerint komoly veszélyt jelenthet az egészségre a xilit nevű, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer. Kiemelik: a xilit számos csökkentett cukortartalmú élelmiszerben és termékben megtalálható, utóbbi esetben például a fogkrémekben és a rágókban is. Holott – mint kiderült – csaknem megkétszerezi a szívroham, a stroke és a halál kockázatát, ha valaki nagy mennyiségben viszi be a szervezetébe. Emellett Mint Stanley Hazen, a tanulmány vezető szerzője is elárult néhány dolgot a téma kapcsán.

Elmondása szerint amikor egészséges önkénteseknek adtak egy tipikus, xilit tartalmú italt, arra lettek figyelmesek, hogy a vér glükózszintje az ezerszeresére emelkedett. „Amikor cukrot fogyasztasz, a glükózszinted 10–20 százalékkal emelkedik meg, de nem az ezerszeresére” – hangsúlyozta a szakértő. De hozzátette azt is: az emberiség még sosem tapasztalt ilyen magas xilitszintet. Ez az elmúlt néhány évtizedben nőtt csak meg, amikor az emberek elkezdtek például cukorhelyettesítővel készülő feldolgozott élelmiszereket fogyasztani. Soron kívül Magyar Péter lerántotta a leplet a Tisza Párt másik alelnökéről

Ugyanakkor érdemes megjegyezni azt is, hogy nem ez a kutatócsoport első hasonló felfedezése az édesítők terén: 2023-ban szintén ők mutattak rá az eritrit veszélyeire. Ennek kapcsán ebben a korábbi cikkünkben számoltunk be bővebben. A HVG a CNN összegzésére hivatkozva azt írja, az eritrit, valamint a xilit is a vérlemezkék könnyebb alvadását okozhatják, rögöket képezve. Ha ezek a rögök szétesnek, a vérárammal eljuthatnak a szívbe, és ott szívrohamot okozhatnak – az agyba jutva pedig stroke-ot válthatnak ki.

Ám a tanulmány arra is rámutatott, hogy a vérlemezkék viselkedésében még akkor is eltérések voltak megfigyelhetők, hogy valaki szerény mennyiséget fogyasztott belőle – egy normál adagot tartalmazó ital esetében például. A kutatók 1157 ember vérmintáját elemezték – olyanokét, akik épp szívvizsgálatok estek át –, de emellett még 2100 olyan személytől is vettek mintát, akiknél nagyobb lehet a szívbetegségek kockázata. Ezáltal fény derült rá, hogy az alacsony szint fogyasztásához mérten azok, akik nagy dózisban fogyasztották valahogy a xilitet, megkétszereződött a szívroham és a stroke kockázata.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám nevű édesítőszer jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban. A tavaly nyáron megjelent közleményben aláhúzták, bár az édesítőszer kockázati besorolásának módosítása „nagy viharokat” kavart a médiában, a tudomány jelen állása szerint nincs ok a pánikra. Közlésük szerint a szakértői bizottság az elfogadható napi beviteli értékét a korábbi 40 milligramm per testtömegkilogramm szinten tartotta, ezért az élelmiszeripar szereplőinek sem kell változtatniuk a receptúrán.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Odáig fajultak a tüntetések, hogy már kijárási tilalmat rendeltek el Bangladesben

A kormány több nagyvárosba is katonai egységeket vezényelt a rend helyreállítása érdekében.