Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,17 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,075 $

Egyre fogynak az oroszok, Putyin pénzjutalmat ígér a tíz gyermeket vállaló anyáknak

Az orosz vezető korábban is méltatta a nagycsaládok fontosságát, és díjat is létrehozott, hogy növelje a gyermekvállalási kedvet, becslések szerint ugyanis a következő évszázad elejére felére csökkenhet a lakosság.

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy kisfiúval készít közös fotót a Gazprom orosz gázipari cég Szocsi melletti Laura sportkomplexumában 2019. február 13-án. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Vlagyimir Putyin újjáéleszti a „Hős anya” díjat, amelyet Josef Sztálin szovjet vezető idejében alapítottak 1944-ben, és amelyet több mint 400 ezer nőnek ítéltek oda, mielőtt a Szovjetunió 1991-es bukását követően megszüntették volna.

A hétfőn kiadott rendelet értelmében egymillió rubel – körülbelül 6,6 millió forint – egyszeri kifizetésben részesül minden anya, aki orosz állampolgár, és 10 vagy több gyermeket szült és nevelt fel az Orosz Föderáció területén.

A kitüntetést azzal a feltétellel ítélik oda, hogy a kilenc idősebb gyermek is életben van, kivételt élveznek azonban azok az anyák, akik gyermekei „a haza védelmében” vagy „katonai szolgálat vagy polgári kötelesség” teljesítése során haltak meg vagy tűntek el.

A cím olyan kitüntetések mellé kerül fel Oroszország legmagasabb rangú állami rendjeinek listájára, mint az „Oroszország hőse” vagy „A munka hőse” kitüntetés.

A rendelet arra is kitér, hogy a kitüntetést – amely egy ötágú csillagot formáz, amely az orosz állam emblémáját veszi körül a hős anya felirat mellett – a mellkasuk bal oldalán kell viselniük a díjazottaknak.

Putyin korábban is méltatta a nagycsaládok fontosságát, 2008-ban pedig megalapította a Szülői Dicsőség díjat a hét- vagy többgyermekes családok számára – olvasható a Newsweek cikkében.

Az orosz vezető a legfiatalabb három testvér közül, és az egyetlen, aki túlélte a gyermekkorát. Idősebb bátyja csecsemőként halt meg, fiatalabb pedig 1942-ben, Leningrád ostromakor lelte halálát. Putyinnak két lánya született korábbi feleségétől, Ljudmilától, nyilvánosan meg nem erősített információk szerint azonban további gyermekei születtek Alina Kabajeva volt olimpiai tornásztól.

Oroszország lakossága évtizedek óta csökken, a Rosstat állami statisztikai hivatal júliusban közzétett adatai szerint az ország népessége 145,1 millió fő, ami az idei év első hat hónapjában átlagosan havi 86 ezer fős rekord méretű csökkenést jelent.

Becslések szerint Oroszország lakossága a következő két évtizedben 132 millióra csökken, a következő évszázad elejére pedig az ENSZ legrosszabb forgatókönyve szerint csaknem a felére, mindössze 83 millióra zuhanhat.

A demográfiai válságot tetézi, hogy egyes becslések szerint több tízezer katona veszítette életét az ukrajnai invázió során, és több százezerre tehető azok száma, akik a háború miatt elhagyták az országot.  

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.