Dollár
393,11 Ft
Euró
411,17 Ft
Font
476,93 Ft
Bitcoin
17,094 $

A globális mozipénztár 2021-ben elérte a 21,4 milliárd dolláros bevételt

TÉMÁK:
#Film #Hollywood
Fotó: Pókember-jelmezt visel egy férfi a Pókember: Idegenben (Spider-Man: Far From Home) című film vetítésén a nepáli Lalitpurban 2019. július 11-én. A szuperhősfilmet július 5-tól vetítik a nepáli mozik. MTI/EPA/Narendra Sresztha
Style

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Gower Street Analytics piackutató számításai szerint a globális mozipénztár a tavalyi évben elérte a 21,4 milliárd dolláros bevételt, ami mindenképp jelentős növekedés a korábbi évhez viszonyítva.

A decemberben bemutatott “Pókember: Nincs visszaút” című filmnek köszönhetően az éves összbevétel 78%-os növekedést ért el 2020-hoz képest. A tavalyi összeg azonban kevesebb, mint a fele a 2017-2019-es koronavírus pánik előtti évek 41,3 milliárd dolláros átlagának.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A Gower Street becslése szerint az ázsiai-csendes-óceáni régió 11,3 milliárd dollárt tett ki a teljes elért összegből. Ezen belül Kína 7,4 milliárd dollárt tett ki, megerősítve így a pozícióját, mint a legnagyobb bevételt hozó terület. Az észak-amerikai piac becsült értéke 4,5 milliárd dollár volt. Emellett Európa, a Közel-Kelet és Afrika együttesen 4,4 milliárd dollárt, Latin-Amerika pedig 1,1 milliárd dollárt tett ki.

A piackutató csoport azonban megjegyzi, hogy az Egyesült Királyság és Írország piaca visszaszerezte pozícióját a negyedik legnagyobb globális bevételi piacként, Kína, Észak-Amerika és Japán mögött. Időbeli elemzésükből kiderül, hogy 2021 január volt a tavalyi év leggyengébb hónapja, ami a mozi bezárásoknak és a termékhiánynak tudható be – írja a Variety.

Palik Lászlót idézte Monoki Lehel kommentálás közben az Exatlonban (videó)

Négy hónapos stagnálás után a “Halálos iramban 9” júniusi bemutatójáig, amikor az észak-amerikai piac a világjárvány kezdete óta először megelőzte Kínát. A “Fekete özvegy”, a “Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája” és a “Szabad fickó” hajtotta leginkább a számok növekedését a nyár folyamán.

A “Nincs idő meghalni”, a “Venom 2: Vérontás” és a “Csata a Csangdzsin-tónál” azt jelentette, hogy októberben 3,1 milliárd dollár volt az összbevétel, ami a 2020-21-es világjárvány korszakának legnagyobb hónapja. A “Pókember” megjelenése a legtöbb nagy területen (de Kínában és Japánban nem) biztosította, hogy a december 2,9 milliárd dolláros bevétellel zárjon.