A Pfizer szerint nem a delta variáns miatt gyengült az oltóanyaguk hatékonysága

MTI/Bruzák Noémi
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 16. - 11:21

Az amerikai biotechnológiai vállalat cáfolja, hogy éppen a delta mutáció okozta a vakcinájuk gyengülését.

Az FDA oldalán közzétett előzetes prezentációban a Pfizer utal arra, hogy a való életből vett adatok szerint az USA-ba és Izraelben is nő azok körében a koronavírus-fertőzöttek száma, akiket korábban oltottak be a vakcinákkal – írta a Portfolio.

A védelem lanyhulása és gyengülése a Pfizer szerint követlen összefüggésben áll azzal, hogy a vakcinák kiváltotta immunválasz az idő előrehaladtával csökken, amiért nem a delta variáns okolható.

Az emlékeztető oltás előnye legfőképpen attól függ, mennyire tudja a harmadik oltás csökkenteni a megbetegedést az első kettő dózishoz képest. Ha az első két oltás még mindig magas védettséget ad, akkor egy harmadik oltás hatása várhatóan korlátozott lesz.

A gyógyszerügynökség emellett arra is kitér, hogy jelenleg még nem látni, járhat-e emelkedett kockázattal a szívműködésre nézve egy harmadik booster oltás a Pfizerből, így ezt a kockázatot is mérlegelni kell – írta a lap.

A Pfizer előzetes anyaga szerint a harmadik oltás különösen hatékonyan vizsgázik olyan területeken, ahol a delta variáns dominánssá vált – legalábbis ezt mutatják az izraeli adatok: a 60 éven felülieknek adott emlékeztető oltás 86%-ban bizonyult hatékonynak a koronavírussal való megfertőződéssel szemben, legalább egy héttel annak beadását követően.