Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,37 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
61,459 $

128 millió dollárra perelték Elon Muskot az elbocsátott Twitter-vezérek

Nem ez az első per, amellyel az X nevű közösségi oldal tulajdonosa szembenéz: korábban is beperelték volt vezetők, volt munkavállalók, egy PR-cég, bérbeadók, szállítók és tanácsadók is.

...svg content...Fotó: MTI/EPA-PAP/Zbigniew Meissner
Észak-Amerika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Twitter négy korábbi vezetője, köztük Parag Agrawal volt vezérigazgató egy hétfőn benyújtott kereset szerint több mint 128 millió dollár (közel 47 milliárd forint) kifizetetlen végkielégítésre perelte be Elon Muskot – számolt be az Index a Reuters cikkére hivatkozva. Abban kiemelik: a San Franciscó-i szövetségi bíróságon benyújtott kereset a legújabb jogi kihívás, amellyel a milliárdosnak szembe kell néznie, miután 2022 októberében 44 milliárd dollárért megvásárolta a közösségi médiavállalatot, amelynek később az X nevet adta.

Hozzáteszik: a többi felperes Ned Segal, a Twitter korábbi pénzügyi igazgatója, Vijaya Gadde, a Twitter korábbi jogi igazgatója és Sean Edgett, a Twitter korábbi általános jogtanácsosa. Mint ismert, mindössze pár nappal azután, hogy Musk átvette a Twitter irányítását, a volt vezetők azt állították, hogy kirúgták őket, emellett az üzletember hamisan vádolta meg őket visszaéléssel, valamint kiszorította őket a cégből, miután beperelték a milliárdost, mert megpróbálta visszavonni a vállalat megvásárlására tett ajánlatát – részletezik. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

A per szerint Musk ezután megtagadta a vezetők végkielégítését, amelyet már évek óta ígért nekik, mielőtt felvásárolta volna a Twittert. A felperesek úgy vélik, mindegyiküknek jár egy-egy éves fizetés és több százezer részvényopció. „Ez a Musk-játékkönyv: megtartani a pénzt, amivel más embereknek tartozik, és arra kényszeríteni őket, hogy pereljék őt” – fogalmaztak a volt vezetők a 39 oldalas perben. A cikkben hozzáteszik:

Az X már szembenéz egy másik csoportos keresettel, amelyek szerint legalább 500 millió dollár végkielégítéssel tartozik a milliárdos a felvásárlás után elbocsátott egyszerű dolgozóknak, és egy harmadik perrel, amelyet hat volt felsővezető indított hasonló állításokkal. A vállalatot korábban azért is beperelték, mert nem fizette ki korábbi PR-cégét, bérbeadóit, szállítóit és tanácsadóit. Az X tagadta ezen vádakat – fűzik hozzá.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Musk beperelte az OpenAI-t és annak vezérigazgatóját „árulás” miatt. A techguru egészen pontosan azt állítja, hogy Sam Altman és az OpenAI elárulta a ChatGPT gyártójának alapítói céljait, miszerint a profitszerzés helyett az emberiség javát szolgálja. De azt is megírtuk, hogy Musk nem finomkodott, amikor szembesült a Tesla riválisainak, a Riviannak és a Lucidnak a negyedéves eredményeivel. Bár a kritikája meglehetősen élesnek tűnik, igyekezett azért építő jellegű megjegyzéseket is tenni.