Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,557 $

Elon Musk nem finomkodott, amikor szembesült a Tesla riválisainak eredményeivel

Egész konkrétan a Riviant és a Lucidot szólta le a milliárdos dél-afrikai-amerikai üzletember.

...svg content...London, 2023. november 3. Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletember, a Tesla Motors elektromosjármû-gyártó, a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat és az X közösségi médiaplatform tulajdonosa a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott nyilvános beszélgetésen Londonban 2023. november 2-án, a mesterséges intelligencia (MI) biztonságos alkalmazásáról és kockázatairól tartott bletchley-i nemzetközi konferencia zárónapján. A brit kormány a világ elsõ globális MI-biztonsági csúcstalálkozójaként hirdette meg az angliai Bletchley-ben tartott kétnapos rendezvényt. MTI/EPA pool/Tolga Akmen
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

Elon Musk nem igazán szokott óvatoskodni, amikor közvetlen versenytársairól nyilvánít véleményt, nem volt ez másképp most sem, miután a Lucid és a Rivian közzétette negyedéves eredményeit. Az üzletember kritikája bár meglehetősen élesnek tűnik, igyekezett azért építő jellegű megjegyzéseket is tenni.

A Rivian kapcsán elmondta, hogy a jelenlegi állás szerint a csőd felé halad, ami csak akkor kerülhető el, ha komoly változásokat eszközölnek a vállalat stratégiáját illetően. Musk szerint ugyan a terméktervezésük nem rossz, ám a tömegtermelés beindítása elkerülhetetlen a sikerességhez. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

Ezt vélhetően érzékelik a Riviannál is, hiszen a negyedik negyedéves bevételük 1,3 milliárd dollár volt, 1,52 milliárdos nettó veszteség mellett. Ennek hatására 14 százalékos mínuszt produkáltak a tőzsdén, amihez az is jelentősen hozzájárult, hogy 2024-ben a tavalyinál kevesebb autót terveznek legyártani.

Ami a Lucidot illeti, náluk sincs ok az ünneplésre, 8 százalékos mínuszt ért a jelentésük a tőzsdén, ráadásul a 2024-es bevételi előrejelzéseket is csökkentette a vezetőség. Musk róluk úgy vélekedett, hogy a PIF, vagyis a Szaúd-Arábiai Közberuházási Alap (ami lényegében az ország olajvagyona) tartja életben őket.

A szaúdiak az elmúlt hat évben csaknem 5,4 milliárd dollárt toltak a Lucidba, amely a tavalyi második negyedévben 1,8 milliárd dollárnyi befektetést hajtott végre. A Lucid új partnerségeket jelentett be, bemutatta Gravity nevű SUV modelljét, valamint 9000 autó legyártását irányozta elő, ami 570-nel több, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor még így is több tízezer dollár a veszteségük minden egyes leszállított járművük után – írta meg a Portfolio.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.