Clouds
21 Budapest
Dollár
353,69 Ft
Euró
384,70 Ft
Font
434,16 Ft
Bitcoin
27,564 $

Nem mindenhol lett a megyéből vármegye

Fotó: Pest vármegye határát jelző új közúti tábla a 2-es főúton, Szendehely-Katalinpuszta határában 2023. január 23-án. Az Alaptörvény 11. módosítása értelmében 2023. január 1-jétől a megyék neve vármegyékre változott. MTI/Máthé Zoltán
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egyelőre nem lehet tudni, mi ennek a különbségtételnek a lényege, de a későbbiekben talán erre is választ kapunk.

A hvg.hu értesülései szerint egy péntek esti rendelet hívja fel arra a figyelmet, miszerint a megyei jogú városokat nem keresztelték át vármegyei jogúvá akkor, amikor a megyékből vármegyék lettek.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

Az Alaptörvényt tavaly módosították úgy, hogy visszaállították a „vármegye” elnevezést, ám emiatt jogszabályok százait kellett átírni: átnevezték az eddigi megyei kormányhivatalokat, rendőr-főkapitányságokat, kórházakat, könyvtárakat, stb.

Ezt megelőzően két felmérés is készült, amelyben a magyarok közel 70%-a voksolta, hogy maradjon a megye elnevezés, s ezzel a kormánypárti szavazók jelentős része is egyetértett, mégis megszületett a döntés.

Ám egy péntek este közzétett kormányrendelet visszavon egy decemberi rendeletben elrendelt átnevezést, és azt mondja ki, hogy a Modern Városok Program megvalósításáról szóló jogszabály megjelölt pontjaiban a ’vármegyei jogú’ szövegrészek helyébe a ’megyei jogú’ szöveg lép, bár azt még nem lehet tudni, mi indokolja a kivételt.