A Pentagon és a Fehér Ház cáfolja, hogy Kína kémállomást építene Kubában

Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Több jelentés is megjelent annak kapcsán, hogy Kína egy olyan lehallgatóállomás építését tervezi Kubában, mely lehetővé tenné a kommunista hatalom számára, hogy az Egyesült Államok délkeleti részén lehallgatást eszközöljön.

A New York Post jelentése szerint a Pentagon és a Fehér Ház csütörtökön cáfolta azon híreket, melyek szerint Kína egy olyan lehallgatóállomás építését tervezi Kubában, mely lehetővé tenné számukra, hogy lehallgatást eszközöljenek az Egyesült Államok délkeleti területén.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Pat Ryder dandártábornok, a védelmi minisztérium szóvivője a Pentagonban csütörtökön tartott sajtótájékoztatón az ügy kapcsán kijelentette:

„A rendelkezésünkre álló információk alapján elmondhatom, hogy ez nem pontos, nincs tudomásunk arról, hogy Kína és Kuba bármilyen kémállomást fejlesztene. Külön kiemelném, hogy a két ország kapcsolatát folyamatosan figyelemmel kísérjük. Azt mondanám, hogy – ahogyan azt már sokszor hallották tőlünk – Kína tevékenységét a mi féltekénken és világszerte, bármilyen aggályos tevékenységről is legyen szó, továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük. De ami ezt a konkrét jelentést illeti, nem, ez nem pontos.”

A jelentéseket, melyeket pontatlannak minősített Ryder, a CNN és a Wall Street Journal hozta le csütörtökön, s egyaránt arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok az elmúlt hetekben tudomást szerzett az állítólagos tervről, megjegyezve, hogy nem világos, hogy Kína már megkezdte-e a megfigyelési létesítmény építését, mely Floridától nagyjából 160 kilométerre helyezkedne el.

Az ügyhöz közel álló források a Wall Street Journalnek nyilatkozva azt mondták, Kína több milliárd dollárt fizetne a pénzszűkében lévő kommunista szigetnek a titkos bázis befogadásáért cserébe. E jelentések ellenére csütörtökön a Pentagon mellett a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby szintén kétségbe vonta azok valóságtartalmát:

„Ez nem pontos. Annyit mondhatok, hogy a kormányzat első napja óta aggódunk Kína befolyásoló tevékenysége miatt szerte a világon, ezen a féltekén és ebben a régióban is. Nagyon, nagyon szorosan figyelemmel kísérjük. És lépéseket teszünk, tettünk és fogunk tenni annak érdekében, hogy enyhítsünk minden olyan potenciális fenyegetést, amit ezek a tevékenységek jelenthetnek, hogy biztosak lehessünk abban, továbbra is meg tudjuk védeni ezt a nemzetet.”

Ennél egy fokkal élesebb hangnemben reagált a jelentésekre Carlos Fernandez de Cossio kubai külügyminiszter-helyettes, aki „teljesen hazugnak és alaptalannak” minősítette a jelentést. A washingtoni kínai nagykövetség szóvivője is megszólalt az ügyben, ám csak egy sejtelmes választ adtak a megkeresésre, mondván, nem tudnak az ügyről, és ennek következtében most nem tudnak nyilatkozni.