Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,961 $

Jelentős pedagógushiánnyal zárják a tanévet a magyar iskolák, mi lesz így ősszel?

1409 tanár és 512 tanító: ekkora a munkaerőhiány jelenleg az iskolákban.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Véget ért a 2023/2024-es tanév, amely által az Eduline úgy döntött, megnézi, mennyi pedagógus-álláshirdetés található a Közszolgállás Portálon. A számok alapján sok helyen nem lesz egyszerű az őszi tanévkezdés – írják. Mint ismert, a 2023. július elején elfogadott, a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény – más néven státusztörvény – miatt egy évvel korábban tömegesen adták be a felmondásukat. A Pedagógusok Szakszervezete szerint akkor több mint kétezer pedagógus hagyta ott az addigi munkahelyét. Tavaly augusztusban pedig a „tanár” szóra 959, „tanítóra” 347 és „pedagógusra” 654 találatot adott a portál, ami kevesebb mint a fele volt a még júliusban meghirdetett munkáknak.

Ehhez képest idén a tanév végén a „tanár” szóra 1409, a „pedagógusra” 1216, a „tanítóra” 512 találatot ad a portál. Ezeknek az álláshirdetéseknek a száma pedig tovább is nőhet – részletezik a cikkben. Sok iskola a természettudományos tárgyak oktatásához várja a jelentkezőket, de a humán tárgyak álláshirdetései is gyakoriak. Emellett pedig a gyógypedagógusokból is nagy a hiány, ugyanis 237 ilyen álláshirdetés található az oldalon. Megjegyzik: a KSH januárban közzétett felmérése szerint 2023-hoz viszonyítva 1610 fővel kevesebb pedagógus dolgozik a köznevelésben és a szakképzésben. Soron kívül Elképesztő motoros tömeg jelent meg a felrúgott kisfiú lakhelyén Jászberényben

A legnagyobb visszaesés az általános iskolai tanárok számában látható – emelik ki. Ugyan az Oktatási Hivatal (OH) statisztikái szerint idén népszerűbbek lettek a pedagógusképzések, mint a korábbi években, hiszen a gazdaságtudományi képzésterület után – 17 833 jelentkezéssel a pedagógusképzés lett a második legnépszerűbb terület a 2024-es általános felvételi eljárásban. Viszont idén nem lehet tudni, hogy egy szakra pontosan hányan jelentkeztek (csak az elsőhelyes jelentkezők, illetve a jelentkezések számát tették közzé), de az OH szerint pedig a felsőoktatásra jelentkezők 15%-a pedagógusképzéseken tanulna tovább.

A Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR) adatai szerint ugyanakkor jelenleg közel 30 ezer hallgató tanul pedagógusképzésen, ám egyharmaduk 35 év feletti. A 30-40 évesek, valamint a 40 év felettiek pedig az alapszakokon tanulók 44%-át teszik ki. Bár már megérkezett a 184 milliárd forint uniós forrás Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez, és a felvételin – az elmúlt évekhez képest – látványosan többen jelentkeztek pedagógusképzésre, a számok alapján továbbra is komoly pedagógushiány van az oktatási intézményekben – hangsúlyozza az Eduline.

Ebben a cikkben egyébként arra is kitértünk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) május végén közzétett oktatásügyi jelentéséből arra derült fény, miszerint egyetlen év leforgása alatt kevesebb mint 50 olyan pedagógus lépett be a rendszerbe, aki 25 évesnél fiatalabb, s a pedagógusbér-emelések ellenére továbbra is folytatódik az általános iskolai tantestületek elöregedése. Mindemellett arra is kitértünk, hogy egy pedagógus az idei érettségiről azt mondta, nem minden feladat volt egyértelműen megfogalmazva. Mint fogalmazott, az idei magyar nyelv- és irodalomérettségi új formátuma nem támogatja kellőképpen a diákok olvasóvá nevelését.