Clouds
21 Budapest
Dollár
358,06 Ft
Euró
385,33 Ft
Font
437,87 Ft
Bitcoin
27,664 $

PDSZ: az iskolanyitással vágóhídra terelhetik a tanárokat

Budapest, 2021. március 17. A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként fertőtlenítést végez a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonája a fővárosi Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában 2021. március 17-én. MTI/Balogh Zoltán
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete abban bízik, hogy április 7-e után a kormány zárva fogja tartani az iskolákat, mivel az intézményekben lényegében mindenki ki lenne téve a koronavírus-fertőzésnek.

A PDSZ közleményében azt írták, “Kásler miniszter alkalmatlan, az EMMI névre hallgató szörnyszülöttel együtt mennie kell” – olvasható az ATV hírportál tudósításában.

Soron kívül Szuper újdonságokkal vár a Disney+ áprilisban

Kásler Miklós szerdán a parlamentben arról beszélt, a kormány egyelőre nem tervezi soron kívül beoltani a pedagógusokat. Ez a PDSZ szerint vagy azt jelenti, hogy a lakosság átoltottságáig nem nyithatnak ki az iskolák, vagy azt, hogy a kormányt nem érdekli az oktatási intézményekben dolgozók egészsége.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondása alapján húsvét utáni nyitásra készülnek az általános iskolákkal és az óvodákkal. A döntéshozó kijelentésére reagálva Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja közölte, gyakorlatilag vágóhídra küldhetik a tanárokat, ha ez bekövetkezik.

Mivel az iskolákban nem lehetséges a távolságtartás és hiányoznak a védőfelszerelések, ezért szinte mindenki ki van téve a fertőzésveszélynek, ezért sokan jelezték is, nem kívánnak részt venni az újranyitásban.

A tanárok jogászai szerint a munka törvénykönyvében le van írva, hogy a munkáltató köteles biztonságos és egészséges munkafeltételekről gondoskodni, és ha ezek nem állnak fenn, akkor elutasíthatják a munkavégzést.

Nagy Erzsébet azt reméli, április 7-e után a kormány nem fogja kinyitni az iskolákat, és még ezen időpont előtt tartanak egy választmányi ülést, ahol felmérik, milyen lehetőségeik vannak – még a sztrájkot sem zárták ki.