Pazar fotókon csodálhatjuk meg a marsi égszínkék dűnéket

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. április 13. - 08:39

Lenyűgöző fényképeket tett közzé az amerikai űrügynökség, melyeken a vörös bolygó északi pólusán található dűnéket figyelhetjük meg.

A NASA hivatalos blogbejegyzése szerint egy körülbelül harminc kilométer széles terület részletes felvételéről van szó, melynek narancssárgás és kékes színárnyalata különböző környezeti tényezőknek tudható be.

A valóságban nem így néz ki a régió, a NASA csillagászai ugyanis a forróbb részeket vöröses árnyalatokkal, míg a hidegebb területeket kékes színekkel ábrázolták annak érdekében, hogy észlelni lehessen az eltéréseket.

A fotó lényegében egy kollázs, amely a Mars Odyssey orbitere által 2002 decembere és 2004 novembere között készített fényképekből áll.

Az űrszondára felszerelt Hőkibocsátási Képalkotó Rendszer (THEMIS) nevű szerkezet segítségével lőtték a szóban forgó fotókat; a szenzort arra terveztek, hogy felmérje a marsi felszínen uralkodó hőmérsékleti viszonyokat.

“Nehéz megfogalmaznom, mennyi mindent köszönhetünk a THEMIS térképeinek, amelyeknek hála átfogó képet kaphattunk a Marsról” – mondta Laura Kerber, az Odyssey projektvezető tudósa.

Fotó: NASA

Az űrügynökség egyébként az Odyssey orbiter pályára állításának huszadik évfordulója alkalmából hozta nyilvánosságra a fotókat, ami különleges eseménynek számít, hiszen még egyetlen űrszonda sem tartózkodott annyi ideig a vörös bolygó körül, mint a NASA egysége.