Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Lítiumion helyett papírból készült akkumulátorokkal szeretnék megtörni a piac hegemóniáját

Unsplash
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A jelenleg használatos lítiumion-akkumulátorokhoz képest a papír alapú megoldás állítólag sokkal hatékonyabb, bár a szakértők egyelőre még óvatosak.

A cellulóz nanoszál, vagyis CNF alapú szuperkondenzátorok olyan területeken alkalmazhatóak, ahol lítiumion-akkumulátorokat használnak, így például autókban és okostelefonokban.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

A japán Nippon Paper Industries áttörést szeretne elérni a cellulóz nanoszálak felhasználása terén azzal a céllal, hogy olyan szuperkondenzátorokat hozzon létre, melyek a meglévő akkumulátoroknál sokkal jobb teljesítményű és kisebb környezeti terheléssel tárolhatják és bocsáthatják ki az energiát – olvasható a Bloomberg beszámolójában.

A szuperkondenzátorok révén jóval rövidebb feltöltési időt lehet elérni, továbbá kevesebb biztonsági kockázattal jár a használatuk, mint például a drága fémek, úgymint a kobalt vagy a nikkel esetén.

Tudósok korábban már be tudták bizonyítani, hogy a CNF-eket használó szuperkondenzátorok képesek nagy mennyiségű villamos energia tárolására, valamint arra is alkalmasak a használati tárgyak esetében, hogy a megújuló energiaforrásokat is felfogják.

Az okostelefonok vagy okosórák lehetnének az első teszteszközök a módszer kipróbálására, ugyanis alacsony feszültséget generálnak. A szuperkondenzátorok elektromos járművekben való alkalmazása lenne a „végső alkalmazás”, és ehhez további fejlesztésekre lenne szükség, részben azért, mert az autók nagyobb feszültséget használnak.

“Biztos vagyok benne, hogy a jövőben felváltja majd a lítium-ion akkumulátorokat, és döntő tényező lesz a környezet megmentésére irányuló erőfeszítésekben” – mondta a Nippon Paper kutatója, Fukuhara.