Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,557 $

18 évet kapott egy orvos, aki megpróbált az ISIS-hez csatlakozni

A 31 éves Muhammad Masood egy minnesotai kutató klinikán dolgozott, amikor kiderült, hogy az ISIS-hez akar csatlakozni.

...svg content...Fotó: Unsplash/Emiliano Bar
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az ügyben érintett pakisztáni orvost a kormány informátorai buktatták le, akiknek azt mondta, az ismert terrorszervezethez akar csatlakozni és kész értük harcolni. A férfit még 2020-ban tartóztatták le, de már akkor tudni lehetett, hogy hosszú börtönbüntetés vár rá.

A pakisztáni orvos azt mondta, a fronton akar harcolni az Iszlám Államért, pénteken pedig megszületett az ítélet, melynek értelmében a következő 18 évét biztosan börtönben kell töltenie, amiért megpróbált az ISIS-hez csatlakozni. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

A New York Times azt írja, hogy 31 éves férfi bűnösnek vallotta magát abban, hogy anyagi támogatást akart nyújtani a terrorszervezetnek. Az informátoroknak arról is beszélt, hogy magányos farkasként hajtana végre támadásokat az Egyesült Államokban, illetve harcolna és orvosként dolgoznak az ISIS-nek a Közel-Keleten.

Kész volt ártatlanokat ölni

Ha 18 év múlva szabadlábra is kerül, az azt követő 5 évben felügyelet alatt marad. 2020 márciusban tartóztatták le Minnesotában egy repülőtéren, mielőtt felszállhatott volna egy Los Angelesbe tartó járatra, ahol teherhajón keresztül ment volna tovább, egészen a Közel-Keletig, hogy csatlakozhasson az ismert terrorszervezethez.

Ügyvédje rendkívül szigorúnak nevezte az ítéletet, tekintettel védence mentális betegségeire. A bírót mindezt nem hatotta meg, és súlyos ítéletben részesítette az orvost, aki kész lett volna ártatlanokat gyilkolni.

Masood 2018 óta H-1B vízummal élt az Egyesült Államokban, és szülőhazájában, Pakisztánban orvosi engedéllyel rendelkezett. Titkosított közösségi médiaplatformon keresztül lépett kapcsolatba két kormányzati informátorral, akikről azt hitte, hogy az Iszlám Állam tagjai, és segítenek neki csatlakozni a szervezethez. Az informátorokkal folytatott beszélgetésekben kifejtette, „elege van” az Egyesült Államokban való életből, és terrortámadások végrehajtásáról elmélkedett.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.