Pakisztán a hadsereget is beveti a halálos zavargások miatt

Fotó: Tüntetőt vesznek őrizetbe rendőrök Lahorban 2023. május 10-én. Az előző nap előzetesen letartóztatták Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnököt és korrupció miatt vádat emeltek ellene, a támogatói ezért országszerte hevesen tiltakoznak. A tüntetők és rendőrök összecsapásaiban többen életüket vesztették. MTI/AP/K. M. Csaudari
Közel-Kelet
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Továbbra is feszült a hangulat Pakisztánban a volt miniszterelnök letartóztatása miatt, ami zavargásokhoz vezetett.

Mint arról korábban beszámoltunk, letartóztatták Pakisztán korábbi miniszterelnökét. Ez pedig szinte azonnal politikai zavargásokhoz vezetett, amit igyekszik megfékezni a rendszer, de egyelőre sikertelenül.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Szerda késő este tovább fokozódtak a zavargások, országszerte tüntetések törtek ki, addig a kormány bevetette a hadsereget, nem sokkal azután, hogy letartóztatták Imra Kha volt miniszterelnököt.

Újabb korrupciós vádakkal kell szembenéznie a volt miniszterelnöknek, ami okán további nyolc napra rendelték el a fogva tartását. Shahbaz Sharif miniszterelnök a nemzethez intézett beszédében arra figyelmeztette az embereket, hogy az erőszakos cselekményekben résztvevők példás büntetést fognak kapni – írja a CNA.

A hadsereget is bevetették

A hadsereg már kint van az utcákon, hogy rendet tegyenek, illetve megvédjék az érzékeny köz- és magántulajdonokat. A haraggal teli emberek utakat torlaszoltak el, összecsaptak a rendőrséggel, miközben rendőrségi ellenőrzőpontokat és katonai létesítményeket gyújtottak fel.

Legkevesebb hatan már életüket vesztették a zavargásokban, addig több száz embert letartóztattak. Szerdán a tüntetők egy rádióállomást rohamoztak meg az északnyugati Pesavar városában. A miniszterelnök szerint ehhez hasonlót még nem látott a pakisztáni nép, és még a betegeket is kiemelték a mentőautókból, hogy felgyújtsák a járműveket.

Sharif szerint Khan amiatt van letartóztatásban, mert a vád szerint korrupcióban vett részt, és bizonyítékaik vannak arra, hogy mindez megtörtént. Khant még tavaly váltották le egy bizalmatlansági szavazáson, jelenleg pedig egy iszlámábádi rendőrségi táborban tartják fogva.

Khan mindent tagad

Pakisztán-szerte több száz rendőr sebesült meg a kialakult helyzet miatt, és csak Pandzsábban közel 1000 embert vettek őrizetbe. Lahorban a tüntetők egy csoportja felgyújtotta a hadtestparancsok rezidenciáját, míg Rawalpindiben kövekkel dobálták meg a hadsereg főhadiszállását.

A hadsereg válaszul szigorú fellépést ígért azokkal szemben, akik polgárháború felé akarják sodorni az országot. A hadseregnek továbbra is jelentős a befolyása a belpolitikára és a külpolitikára, így ritka, hogy kritika érje Pakisztánban a katonai intézményrendszert.

Az új vádak szerint Khan, az egykori krikettsztár több millió dollár értékű vagyont fogadott el egy ingatlanmágnásnak nyújtott segítségért cserébe. Tagadja a vádakat, és szerinte összeesküvést szőttek ellene, többek között a bíróságon is ártatlannak vallotta magát kedden az Iszlámábádban, majd szerdán vádat emeltek ellene az eredeti vesztegetési ügyben.