Otthon termeszthetnek és fogyaszthatnak vadkendert a máltai lakosok

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. április 1. - 13:00

Az Európai Uniós tagállamok közül először Máltán léphet érvénybe a marihuána legalizációja, melynek értelmében bárkinél lehet 7 gramm kannabisz.

A kormány keddi törvényjavaslata alapján teljesen nyitottá válhat a THC-tartalmú készítmények piaca a Földközi-tenger déli részén található szigetországban – olvasható a Times of Malta cikkében.

A Robert Abela miniszterelnök által fémjelzett rendelet szerint személyes használatra bárkinél lehet legfeljebb 7 gramm marihuána, és egészen 28 grammig nem tartóztathatják le azokat a személyeket, akik nem kereskednek kannabisszal, hanem saját maguk fogyasztják el.

A dokumentumban szerepel továbbá az is, hogy a növényeket otthon lehet majd termeszteni, viszont saját lakóterületen kívül az ipari jellegű tevékenység szigorúan tilos marad.

Kizárólag otthon fogyaszthatnak TCH-tartalmú szereket a felhasználók, akik mindezt nyilvános helyen teszik meg, 233 euróig terjedő pénzbüntetésre számíthatnak. A termesztésen kívül a magok és a termések értékesítése egyaránt legális lesz.

Abela hozzátette, a reformokat csupán akkor léptetik életbe, ha az elkövetkező nemzeti konzultáció során a lakosság is beleegyezik a marihuána részleges legalizációjába.

A tengerentúlon már évek óta zajlik a marihuánával kapcsolatos szigorítások lépcsőzetes feloldása, Európában azonban Málta lehet az első ország, ahol végleg elfogadhatják a CBD-n kívül a THC-t is, mint legális tudatmódosító szert az alkoholon kívül.