Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Ötezer éves kristálytőrt találtak Spanyolországban

not image

Kulcsár Péter

2021. január 27. - 03:21

A hegyikristályból készült szablya az ókorban az életerőt szimbolizálta, ezért elődeink főként különböző rituálék és ceremóniák során használták őket.

Az egyik elhagyatott sevillai történelmi lelőhely romjai között fedezték fel az áttetsző kvarcból kicsiszolt tőrt, ami az előzetes becslések alapján Kr. e. 3 000 környékén készülhetett – adta hírül a ZME Science tudományos magazin.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A 22 centiméter hosszú kést, melynek markolatát elefántcsontból faragták, Montelirio közelében találták, ahol 2007 és 2010 között zajlottak az intenzív ásatások.

A tőr mellett összesen 25 emberi temetkezőhelyet is feltártak, amik csontvázakkal, valamint különböző ereklyékkel, köztük borostyánkőből fabrikált dekorációkkal voltak feldíszítve.

A régészek szerint az esetek többségében a késeket és tőröket kovakőből pattintották, a keményebb ásványokat csupán különleges alkalmakkor munkálták meg az őskori felmenőink.

Mivel a hegyikristály az erőt szimbolizálta, ezért gyakran különféle rítusokkor vagy ünnepekkor vehették őket elő, ilyen lehetett például egy ritka vad elejtése, esetleg a rivális törzs vezetőjének meggyilkolása.

Az elmúlt hetek meglehetősen izgalmasnak bizonyultak archeológiai szempontból, ugyanis nemrég felfedezték, hogy egy mindezidáig rejtett épület romjai terülnek el a Chichén Itzában lévő piramis belsejében, ezen kívül az egyiptomi Szakkarában is vadonatúj kincsekre leltek, valamint Naert királynő halotti templomát is megtalálták.

Fotó: Miguel Angel Blanco de la Rubia

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.