Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,37 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
61,459 $

Az osztrák kancellár szerint „állami terrorcselekmény”, amit Oroszország csinál  

Karl Nehammer osztrák kancellár „állami terrorcselekménynek” tartja az Ukrajna polgári infrastruktúrája elleni csapásokat, de az oroszok azt állítják, hogy csak olyan katonai célpontokat és olyan energetikai létesítményeket céloznak, amelyek többek között a hadiipart és a civilek ellen használt fegyverutánpótlást biztosítják.

...svg content...Fotó: Az osztrák kancellária által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) megbeszélést folytat Karl Nehammer osztrák kancellárral Kijevben 2022. április 9-én. MTI/EPA/Osztrák kancellária/Dragan Tatic
Európa
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az orosz fegyveres erők október 10-én, két nappal a krími híd felrobbantása után, amely mögött az orosz hatóságok szerint az ukrán különleges erők állnak, csapásokat mértek az ukrán infrastruktúrára. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a híd felrobbantásával Kijev a legundorítóbb terrorista csoportokkal tette magát egyenlővé, és „egyszerűen lehetetlen az ilyen jellegű bűncselekményeket válasz nélkül hagyni”. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

A parlament uniós ügyekkel foglalkozó bizottsága előtt felszólalva Nehammer emlékeztetett Ausztria álláspontjára, amely nem ismeri el a Donbász, Herszon és Zaporozsje régiókban tartott népszavazásokat és a régiók Oroszországhoz csatolását.

„Ausztria nagyon egyértelműen elítéli a tisztán polgári infrastruktúrát ért rakétatámadásokat, ez valójában állami terrorcselekmény, amelynek meg kell rémítenie az embereket Ukrajnában, és arra kell kényszerítenie Ukrajnát, hogy visszavonja katonai akcióit” – idézi a kancellárt a RIA Novosztyi

Az Orosz Föderáció országszerte, Harkovtól és Kijevtől Lembergig és Ivano-Frankivszkig energetikai, védelmi, katonai és kommunikációs létesítményeket támadott, széles körű áramkimaradásokat okozva. Mint az orosz védelmi minisztérium megjegyezte, a csapásokat „nagy pontosságú fegyverekkel hajtják végre az ukrán erők harci hatékonyságát befolyásoló katonai létesítmények és infrastruktúra ellen”.

Nehammer hozzátette, hogy az EU folytatja az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást, valamint a katonai segítségnyújtást, amelyben Bécs semleges státusza miatt közvetve vesz részt.

„A finanszírozást Ausztria is biztosítja, de nem fegyverekre, hanem védőfelszerelésekre, minden nem halálos eszközre” – magyarázta a kancellár.