18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

Orvosszakértők szerint az oroszok több ukrán nőt is megerőszakoltak, mielőtt lelőtték őket

Fotó: Civilek nejlonzsákban lévő holttesteinek azonosítását végzik rendőrök és hatósági személyek a Kijev melletti Bucsában 2022. április 6-án, mielőtt egy kijevi halottasházba szállítanák őket. Az ukrán hatóságok napokkal ezelőtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket. MTI/AP/Rodrigo Abd

Takács Petra

2022. április 25. - 18:24

A boncolást végző orvosok kijelentették, még több száz holttestet kell megvizsgálniuk, mielőtt további részletekkel tudnának szolgálni.

A Kijevtől északra található tömegsírokban lévő holttestek boncolását végzik az igazságügyi orvosszakértők, akik nemrégiben megállapították, több olyan esetet találtak, amelyek arra utalnak, hogy a nőket megerőszakolták, mielőtt megölték volna őket.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Vlagyiszlav Pirovszkij ukrán törvényszéki orvos, aki egy halottkémekből álló csapattal együtt több tucat boncolást végzett a területen, ahol az orosz megszállást követően számos bucsai, irpini és borodjankai lakos holttestét találták meg.

Hozzátette, több részletet nem tudnak megosztani, mivel a kollégái még mindig gyűjtik az adatokat, valamint több száz holttestet kell megvizsgálniuk, köztük megégett, megcsonkított, erősen eltorzult testeket, amelyeket lehetetlen azonosítani.

Azt is megállapították, hogy az általuk megvizsgált nők holttestén olyan nyomokat találtak, amelyek arra utaltak, hogy az áldozatokat automata fegyverekkel ölték meg, amelyet abból következtettek ki, hogy a holttestek hátán több mint hat, golyó által okozott lyuk helyezkedett el.

Oleh Tkalenko, a kijevi régió vezető ügyésze elmondta, az állítólagos nemi erőszakra vonatkozó adatokat továbbították a hivatalnak, amely kivizsgálja a körülményeket, többek között a helyszíneket és az áldozatok életkorát, hozzátéve, hogy nagyon érzékeny témáról van szó.

Az orosz csapatok kijev környéki kivonulása után több tucat nő számolt be azon atrocitásokról, amelyeket az orosz katonák által szenvedtek el, ennek során fegyveres fenyegetésekről, csoportos nemi erőszakról, valamint gyermekek előtt elkövetett nemi erőszakról vallottak.

Ukrajna emberi jogi biztosa, Ljudmila Deniszova közölte, 25 olyan incidenst dokumentált, amely bizonyítja, hogy a bucsai nőket pincékben tartották és megerőszakolták, a hatóságok pedig arra figyelmeztettek, ezek az esetek „a jéghegy csúcsát jelentik”, azzal vádolva az orosz erőket, hogy a nemi erőszakot „háborús eszközként használják” – közölte a The Guardian.

Zelenszkij múlt héten arról nyilatkozott, miszerint több száz nőt erőszakoltak meg az orosz katonák, azonban Oroszország többször is tagadta, hogy a különleges katonai művelet során civileket vettek volna célba, azonban ennek ellenkezőjéről már számos esetet regisztráltak.

Az ukrán ügyészek által összegyűjtött bizonyítékokat hamarosan továbbítják a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), amely vizsgálatot indított az Ukrajnában elkövetett lehetséges háborús bűnök, valamint az emberiesség elleni bűncselekmények ügyében.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.