Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Oroszország bejelentette, Luhanszk “teljesen felszabadult”

Fotó: MTI/EPA
not image

Borbély Fanni

2022. július 3. - 13:28

Oroszország azt állítja, hogy teljes mértékben átvették az ellenőrzést az egész luhanszki régió felett.

A Sky News számolt be arról, hogy az elmúlt pár órában jelentős változások történtek a háború menetében, ugyanis az orosz csapatok minden korábbinál komolyabban nyomultak előre a régióban, az elmúlt napokban pedig már attól volt hangos az orosz állami média, hogy rövidesen az egész luhanszki régiót elfoglalhatják az orosz csapatok.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Vasárnap pedig Oroszország végül bejelentette, hogy teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták a luhanszki régiót, kiemelve, hogy az utolsó ukrán város, melyet bevettek, Luhanszk városa volt.

Állításuk szerint ezzel az egész régió orosz ellenőrzés alatt áll, habár az ukrán fél részéről egyelőre nem érkezett jelentés az orosz állítás kapcsán. Eközben az orosz állami TASS hírügynökség arról számolt be, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hivatalosan is jelentést tett az orosz elnöknek arról, hogy az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a teljes luhanszki régiót.

Az orosz védelmi minisztérium pedig egy hivatalos közleményben jelentette be, hogy a “Luhanszki Népköztársaság” milíciája teljes mértékben átvette az ellenőrzést Liszicsanszk és számos közeli település felett, köztük Belogorovka, Novodruzseszk, Maloriazanceve és Belaja Gora települések felett.

Az orosz védelmi miniszter hivatalosan is jelentett Vlagyimir Putyinnak a fejleményekről, az orosz közlés szerint “a Luhanszki Népköztársaság felszabadításáról”. Az ukrán fél egyelőre nem reagált az orosz fél bejelentésére, ám ha valóban teljes mértékben átvették az ellenőrzést az oroszok Luhanszk felett, úgy a háború állása is változni fog.