Dollár
391,19 Ft
Euró
411,27 Ft
Font
477,35 Ft
Bitcoin
16,827 $

Oroszország erős válaszlépésre készül a teherszállítmányozásban

Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Oroszország „válaszlépésként” hivatkozik a tervezetekre, melyeket október 1-től szándékoznak bevezetni, és lényegében ugyanazokat a szabályokat alkalmazná, mint április óta Fehéroroszország.

Ennek értelmében a nyugati kamionosoknak be kellene hajtaniuk egy határközeli övezetbe, hogy ott rakodják le rakományukat. A szabályozás alól lesznek kivételek, ilyenek a gyógyászati termékek, vagy a gyorsan romló, illetve a speciális tárolást igénylő áruk szállítása.

Soron kívül Putyin elhúzódó háborúra számít, de nem rendel el újabb mozgósítást

Az orosz fuvarozók szakszervezetei már régóta kérték ezt a lépést a kormánytól, azzal az indokkal, hogy így a kieső nyugati utak helyett legalább belföldön lenne elég munka számukra – számolt be róla a trans.info.

A belépési korlátozásokat Fehéroroszország felé már április közepén bevezették, az európai teherjárművek összesen 14 átkelőn léphetik át a határt, itt pedig az átrakodási műveleteket is megszervezhetik.

A korlátozás a legújabb európai szankciókra lehet válasz. Áprilistól egyébként a fehérorosz szállítmányozók sem végezhetnek sem fuvarműveletet, sem pedig tranzitot az EU országaiban. Kivételeket többek között itt is a gyógyászati termékek, valamint a humanitárius szállítmányok képeznek.