Orosz diplomatáknak kellett elhagynia az USA-t az ukrán válság közepette

Fotó: Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. január 28. - 07:13

Lejáró vízumokra hivatkozva küldött haza több tucat orosz diplomatát az Egyesült Államokból, miközben az ukrán válság folyamatos feszültséget generál a két nagyhatalom között.

Több olyan felvétel is napvilágot látott a közösségi médiában, melynek tanulsága szerint legalább 27 diplomata hagyta el a szerdai nap folyamán az Egyesült Államok területét – írja a New York Post. A felvételeken látszik, ahogy érzékeny búcsút vesznek a diplomatáktól és integetnek nekik.

Antolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete elmondta, hogy ez a külkapcsolatok szempontjából „nagyon szomorú” esemény volt, állítása szerint ugyanis nem önkéntes volt a diplomaták távozása:

„Az elvtársainkat az amerikaiak kérésére az eredetileg tervezett idő előtt kényszerítették a távozásra. Még szeptemberben szólt nekünk a külügyminisztérium, hogy jelenjük meg náluk és egy 55 nevet tartalmazó listát kaptunk”

Antonov ezt követően kifejtette, hogy a listán szereplő emberek közül 27-nek január 30-at, a többi 28-nak pedig június 30-at határoztak meg végső dátumként, legkésőbb ezen határidőkig el kell hagyniuk az Egyesült Államok területét.

A nagykövet úgy véli, teljesen világos, hogy a diplomaták kiutasítása történt, még ha nem is így fogalmazták meg. Antonov állítása szerint még azt is közölték velük, hogy aki a határidőn túl marad, azt letartóztathatják.

Erre egyébként később Moszkva válasza is megérkezett, ugyanis a múlt hónapban az amerikai nagykövetség egyes alkalmazottait utasították ki az országból, szintén hivatalosan nem elismerve a kiutasítás tényét.