Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,79 Ft
Euró
393,34 Ft
Font
457,26 Ft
Bitcoin
66,743 $

Halottnak nyilvánították az orosz aranybányában rekedt 13 munkást

Mindent megtettek az oroszok azért, hogy megmentsék az aranybányában rekedt embereket.

Fotó: A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának videófelvételéről készített kép mentőalakulatok tagjairól egy beomlott aranybányában a távol-keleti Amuri terület Zejszk körzetében 2024. március 25-én. A helyi hatóságok szerint legkevesebb 13 bányász rekedt a mélyben. MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma
Ázsia

Kiss László

Szerkesztő

Az orosz hatóságok a bánya elárasztott állapotára és a további omlások lehetőségére hivatkozva leállították a 13 bányász felszínre hozására indított mentési munkálatokat, és halottnak nyilvánították őket, írja a BBC.

A bányászok március 18-án mintegy 120 méter mélyen rekedtek, amikor a Moszkvától közel 5000 kilométerre keletre fekvő Amur régió Jejszk körzetében lévő bánya egy része beomlott. A mintegy 200 mentő erőfeszítései ellenére, akik nagy teljesítményű szivattyúkkal távolították el a bányát elárasztó vizet, a mentési művelet jelentős kihívásokkal nézett szembe. Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

Hétfőn a regionális hatóságok és a bánya üzemeltetője bejelentette a mentési munkálatok befejezését. Közölték, hogy a bánya továbbra is elárasztott állapotban van, a további omlások veszélye pedig veszélyezteti a katasztrófavédőket. A vállalat kártérítést ígért az áldozatok családjainak.

A baleset okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ugyanakkor az eddigi orosz bányabalesetek többsége a biztonsági szabályok megsértésére vezethetők vissza.

Hasonló katasztrófák

Nem kell messzire visszamennünk, hogy hasonló tragédiákat találjunk, hiszen két héttel ezelőtt Venezuelában történt omlás egy illegális bányában, akkor 16-an veszették életüket, januárban pedig Maliban omlott be egy szabályozatlanul működő aranybánya, ami 70 ember halálához vezetett.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.