Dollár
390,90 Ft
Euró
408,35 Ft
Font
472,37 Ft
Bitcoin
16,224 $

Óriási egészségügyi áttörésről számoltak be, magas hatékonyságú a malária-vakcina

Flickr/Zanzibar Malaria
not image

Nagy Noel

2021. április 25. - 06:06

Az Oxfordi Egyetem által fejlesztette malária-vakcina 77 százalékos hatékonyságot mutatott az első emberi kísérletek során és hatalmas áttörést jelenthet az évi több százezer áldozatot szedő, szúnyogok által terjesztett betegség legyőzésében.

A malária évente több mint 400 ezer ember életét követeli, elsősorban a Szubszaharai-Afrika területén élő gyermekekét. Az elmúlt évek során számos vakcinát és gyógyszert teszteltek, ám egyik sem bizonyult annyira hatékonynak, hogy az jelentősebb bizakodásra adjon okot.

Soron kívül Itt vannak a részletek az Erste négynapos bankszünnapjairól

Az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett malária-vakcina azonban egészségügyi áttörésnek tűnik, ugyanis magas fokú hatékonyságot mutat. Az első tanulmányokból ugyanis kiderült, hogy a vakcina legalább 77 százalékos hatékonyságú.

Az első klinikai kísérleteket Burkina Fasóban végeztek, 450 gyermek bevonásával – számolt be róla a BBC. A kísérlet mintegy 12 hónapig fojt, ugyanis folyamatosan nyomon követték a vakcina hatását, ami nemcsak magas fokú hatékonyságot, de megfelelő biztonságosságot is mutatott.

A kutatók a következő körben 5000, öt hónapos és három éves kor közötti gyermek bevonásával fog kísérleteket végezni összesen négy afrikai országban, hogy nagyobb mintán is alátámasszák a rendkívül ígéretes eredményeket.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint 2019-ben 229 millió malária-fertőzöttet regisztráltak a világban, akik közül 409 ezren vesztették életüket. A WHO ezért szigorú, 75 százalékos hatékonyságot kötött ki minimumfeltételként a vakcinákra vonatkozóan.

Az Oxfordi Egyetem oltóanyaga lehet az első, amely eléri ezt, ugyanis az eddigi leghatékonyabb vakcina is mindössze 55 százalékot ért el Afrikában. Ehhez képest az oxfordi oltóanyag 77 százalékos eredményt ért el magas dózis, 71 százalékos eredményt alacsony dózis esetében.

Mint ismeretes, a neves brit egyetem az AstraZenecával karöltve koronavírus-vakcinát is fejlesztett, ami elmondásuk szerint sokkal egyszerűbb feladatnak bizonyult, mivel a koronavírusnak jóval egyszerűbb a genetikai összetétele, mint a maláriának.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.