Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,58 Ft
Euró
391,43 Ft
Font
465,88 Ft
Bitcoin
66,053 $

Orbán Viktor Kínából üzent

A magyar kormányfő Kínába utazott a békemissziója keretén belül, hogy személyesen találkozzon az ottani elnökke.

...svg content...Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Ázsia
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök Ukrajna és Oroszország után a távoli Kína felé vette az irányt. Nem is oly rég a kínai elnök Magyarországon járt, és fontos bejelentéseket tettek, többek között gazdasági szinten.

Magyarország és Kína gazdasági kapcsolata minden eddiginél szorosabb. Egyértelmű a Kelet felé való nyitás, amiben óriási a potenciál, és ezt egyre több európai ország ismeri fel, élen a magyar kormánnyal, melyben számos jó lehetőség rejlik. Soron kívül 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

Orbán Viktor ismét személyesen beszélt a kínai elnökkel, hangsúlyozván a béke fontosságát. Kína az egyik legnagyobb hatalom, akiknek óriási szavuk van, nemcsak gazdasági, hanem a béke szintjén is. Hszi Csin-ping ugyancsak hatással lehet az európai békére, hiába van távol az országa a háborútól.

Kína hatása a békére

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott. A kormányfő felidézte, hogy a magyarok két és fél éve egy háború árnyékában élnek.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

A magyar békeszerető nép. Békére, egyensúlyra és harmóniára törekszik, ezért „mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán” – mondta. „Számunkra nagy jelentősége van” annak, hogy Kína szorgalmazza: a világban ne háború, hanem béke legyen – jelentette ki.

„A Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében is nagyra értékeljük az Ön békekezdeményezését” – mondta Orbán Viktor, Hszi Csin-pingnek címezve szavait. Felidézte, hogy a kínai elnök két hónapja Magyarországra látogatott. A kormányfő történelmi jelentőségűnek nevezte az akkori találkozót. Hozzátette: komoly megállapodásokat kötöttek, de ami még fontosabb, több nemzedékre is megalapozták a két nép közötti barátságot, mert Hszi Csin-ping látogatása meggyőző és szívélyes volt, amely bizonyította a magyar embereknek Kína Magyarország iránti jóindulatát és tiszteletét.

„Több nemzedék is meg fog még élni abból a látogatásból, annak a látogatásnak az emlékéből, amit Ön tett Budapesten” – jelentette ki Orbán Viktor. Megköszönte a kínai elnöknek, hogy emelték a két ország kapcsolatainak szintjét.

„Az eltelt két hónapban is folyamatosan dolgoztunk, hogy ezt a formát tartalommal töltsük meg” – mondta, megköszönve, hogy előrehaladást érhettek el a delegációik az együttműködésben. Orbán Viktor gratulált Hszi Csin-pingnek Kína szilárdságához és stabilitásához, amelyet „ebben a viharos világpolitikában” az egész világ számára jelent.

Liner/MTI

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.